ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Architektonická soutěž na nový liberecký dopravní terminál

Architektonická soutěž na nový liberecký dopravní terminál

 Architektonická soutěž na nový liberecký dopravní terminál
25. 8. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Na podzim tohoto roku se v Liberci rozběhne architektonická soutěž, která by měla přinést zásadní změnu v podobě tamního dopravního uzlu. Cílem projektu je propojení železniční a autobusové dopravy v rámci moderního přestupního terminálu, který nejen že zlepší orientaci cestujících, ale zároveň promění celé okolí vlakového nádraží. Tento nový koncept, známý jako Central Station, má ambici stát se důstojným vstupem do města a zlepšit kvalitu veřejného prostoru.

Krok směrem k modernizaci

Liberecký kraj, statutární město Liberec a Správa železnic spojily síly, aby vytvořily moderní dopravní terminál, který bude sloužit nejen cestujícím, ale i obyvatelům města. Primátor Jaroslav Zámečník uvedl, že výstavba podle vítězného návrhu z architektonické soutěže by mohla začít přibližně za pět let, po důkladné projektové přípravě. Do té doby bude cestujícím sloužit stávající autobusové nádraží, které projde menšími úpravami, včetně modernizace budovy Uranu.

Vize budoucnosti

Součástí zadání soutěže je ověřovací studie vypracovaná Kanceláří architektury města (KAM) v roce 2021. Studie navrhuje vytvoření nového terminálu, polyfunkčního domu s kapacitou 700 parkovacích míst, a přeměnu okolního veřejného prostoru na moderní a funkční prostředí. Tento ambiciózní projekt si klade za cíl změnit tvář této části města a nabídnout nejen funkční, ale i esteticky přitažlivý prostor.

„Zahájení soutěže bude klíčovým krokem k rozvoji tohoto důležitého území,“ uvedl náměstek primátora Jiří Janďourek, který zdůraznil, že spolupráce s Libereckým krajem a Správou železnic je zásadní pro dosažení kvalitního výsledku. Inspirací je pro ně vývoj podobných terminálů v jiných českých městech, jako jsou Pardubice, Olomouc nebo Plzeň.

Nové spojení a moderní terminál

Jedním z klíčových cílů projektu je vytvoření moderního přestupního uzlu, který by výrazně zkrátil a zjednodušil přestupy mezi jednotlivými druhy dopravy. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta zdůraznil, že plánovaná modernizace vlakového nádraží bude v souladu s dlouhodobou snahou zlepšit spojení mezi Libercem a Prahou. V rámci Central Stationu bude zachována historická budova nádraží, která bude propojena s novými prvky, čímž vznikne prostorné a moderní odbavovací centrum.

Nové náměstí a park

Současné autobusové nádraží uvolní místo pro nové městské náměstí s parkem, které vznikne nad dálničním tunelem. Blok budov u Žitavské ulice, včetně objektů Uranu a Skloexportu, bude přeměněn na moderní městský blok s kapacitním parkovištěm v suterénu. Tento projekt tak přinese nejen dopravní, ale i urbanistickou transformaci celé oblasti.

Budoucnost dopravy v Liberci

Liberecký dopravní terminál má potenciál stát se klíčovým bodem veřejné dopravy v celém kraji. Přestupy mezi vlakem, autobusem a tramvají budou díky tomuto projektu plynulé a rychlé. Architektonická soutěž, která odstartuje na podzim 2024, určí, jakým směrem se bude tato významná část města rozvíjet. S podporou Správy železnic, Libereckého kraje a města Liberec má projekt šanci stát se vzorem pro další podobné projekty v České republice.

Tento projekt je nejen příležitostí k modernizaci, ale také k redefinici toho, jak by měly vypadat moderní dopravní terminály ve městech budoucnosti.

Doporučené pořady

U jednoho stolu
Nový díl

U jednoho stolu

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu