ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Architektonický unikát Třince se vrací v plné kráse

Architektonický unikát Třince se vrací v plné kráse

Architektonický unikát Třince se vrací v plné kráse
20. 8. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Rok 2024 se pro kino Kosmos, jedno z nejvýznamnějších děl moderní architektury v Třinci, stane přelomovým. Toto ikonické kulturní centrum, které otevřelo své brány v roce 1968, prochází zásadní modernizací, která mu nejen vrátí jeho původní lesk, ale také ho připraví na nové výzvy současné doby. Pod vedením zkušených architektů se kino Kosmos stane opět perlou, která bude lákat návštěvníky nejen svým programem, ale i architektonickou hodnotou.

Budova kina, navržená bratislavskými architekty Ladislavem Bořutou a Aloisem Daříčkem, je výjimečná svou střechou zavěšenou na 78 ocelových lanech, dílem renomovaného statika Jozefa Poštulky. Tato technická kuriozita byla ve své době průkopnickým řešením a dodnes zůstává jedním z mála dochovaných příkladů tohoto konstrukčního přístupu ve střední Evropě. Stejné technologické principy lze najít jen u několika málo staveb v bývalém Československu, například na plaveckém stadionu v Českých Budějovicích nebo sportovní hale v Bratislavě-Pasienkách.

Modernizace kina Kosmos respektuje původní architektonický koncept. Stavba si zachová svůj ikonický tvar zborceného hyperbolického paraboloidu s půdorysem tvořeným třemi zakřivenými stěnami, což ji nadále staví na špici světové architektury své doby. Přestože tato rekonstrukce přináší nutnost zásadních technických úprav, jejím cílem je respektovat a zachovat autenticitu původního návrhu.

Mezi nejvýznamnější zásahy patří rekonstrukce střechy, která je v současném stavu nevyhovující. Střešní konstrukce bude obnovena s maximálním důrazem na zachování jejího původního vzhledu, přičemž současně dojde k výměně akustických obkladů, elektroinstalace a dalších technologií, které dosluhují a již nejsou ekonomicky ani technicky udržitelné.

Neméně důležitým prvkem modernizace je i plánovaná redigitalizace promítací techniky. Kosmos, jedno z nejnavštěvovanějších jednosálových kin v Česku, si zaslouží moderní vybavení, které zajistí návštěvníkům prvotřídní zážitek. Nový 4K projektor s RGB laserem slibuje nejen vynikající obraz, ale také výrazné snížení provozních nákladů.

Součástí technologické modernizace bude i instalace pokročilého zvukového systému Dolby Atmos, který divákům přinese prostorový zvukový zážitek, jaký nemá obdoby. Tento systém, jenž je standardem mezi nejlepšími kiny na světě, zajistí, že návštěvníci kina budou zcela ponořeni do děje na plátně, obklopeni trojrozměrným zvukem, který je přenese přímo do středu akce.

Rekonstrukce kina Kosmos je příkladem citlivého přístupu k modernizaci kulturního dědictví, který kombinuje úctu k historickému významu stavby s potřebou přizpůsobit ji současným technickým a ekologickým standardům. Výsledkem bude nejen revitalizovaný architektonický skvost, ale i kulturní centrum připravené sloužit dalším generacím filmových nadšenců a milovníků moderní architektury.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nové letní kino mají Prachatice na jihu Čech

Prachatice otevřely nové letní kino, které nahradilo původní nevyhovující areál ze 60. let minulého století. Biograf byl dlouhá léta zavřený a chátral, nyní se místní dočkali nového areálu, kde je 350 míst k sezení a 150 na stání. Provozovat ho budou Kulturní a informační služby. Stavba vyšla na zhruba 50 milionů korun. 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Legendární pražské kino Atlas se opět otevřelo veřejnosti

Jedno z nejznámějších původních kin v Československu, pražské kino Atlas, opět promítá. Provoz ukončilo loni před Vánocemi. Nyní ho noví provozovatelé opět zpřístupnili divákům. Funkcionalistická  budova na Florenci byla postavena v letech 1939–42 podle projektu Františka Stalmacha a Jana Svobody, tedy žáků Josefa Gočára.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Trutnov po rekonstrukci otevřel kino Vesmír s dvěma sály

Město Trutnov po dvouleté rekonstrukci otevřelo kino Vesmír. Rozsáhlá oprava objektu z roku 1928 stála 119 milionů korun. Nejvýraznější změnou oproti stavu před rekonstrukcí je vznik dvou sálů. Kino Vesmír bylo postaveno v roce 1928 podle projektu architekta Richarda Brosche z České Lípy. Budova patří k významným trutnovským stavbám. 

Doporučené pořady

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu