ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Architektura a veřejný prostor: Jak design ovlivňuje sociální interakce

Architektura a veřejný prostor: Jak design ovlivňuje sociální interakce

Architektura a veřejný prostor: Jak design ovlivňuje sociální interakce
30. 9. 2024 / Autor: Václav Stašek, foto: motionarray.com

Veřejný prostor je místem, kde se setkávají různé skupiny lidí, a jeho design může výrazně ovlivnit, jakým způsobem spolu lidé komunikují a spolupracují. Architektura veřejných prostorů má moc podporovat nebo naopak brzdit sociální interakce. Tento článek se zaměřuje na to, jak různé architektonické přístupy mohou ovlivnit společenský život ve městech.

Veřejné prostory, jako jsou parky, náměstí, ulice a komunitní centra, jsou klíčovými místy pro společenské interakce. Design těchto prostorů může buď podpořit otevřenost a interakci, nebo vytvořit bariéry, které lidem brání v komunikaci. Například otevřené a přehledné prostory s dostatkem míst k sezení, zelení a pěšími zónami mohou povzbudit lidi k tomu, aby se zdržovali déle, setkávali se s ostatními a zapojovali se do komunitního života.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
25 m 38 s

Jakub Cigler a Petr Palička nad projekty Masarykovo nádraží a Nová Waltrovka

Společnost Penta Real Estate vznikla oddělením realitní divize společnosti Penta Investments, jejíž počátky sahají až do roku 1994. Na realitní trh Penta vstoupila v roce 2005 a od té doby se vypracovala na jednu z předních developerských společností u nás i na Slovensku a v Polsku. Mezi její aktuální projekty patří obnova zanedbané lokality na Praze 5 – Nová Waltrovka, a také vzkříšení brownfieldu na Masarykově nádraží. Nad těmito projekty tentokrát u jednoho stolu debatovali architekt Jakub Cigler z ateliéru Jakub Cigler architekti a Petr Palička, Country Managing Director ze společnosti Penta Real Estate.

Jedním z příkladů úspěšného designu veřejného prostoru je High Line v New Yorku. Tento park vznikl přeměnou opuštěné železniční trati na zelenou promenádu a stal se oblíbeným místem pro obyvatele i turisty. High Line nabízí různé zóny pro odpočinek, umělecké instalace a nádherný výhled na město, což vše podporuje sociální interakce.

Na druhé straně, prostory, které jsou špatně navrženy, mohou vést k izolaci a snížení kvality života. Například velké asfaltové plochy bez stromů, laviček a zastínění mohou působit nehostinně a lidé budou mít tendenci se jim vyhýbat. Nedostatek přirozeného světla, špatná orientace nebo hluková zátěž mohou také negativně ovlivnit využívání veřejného prostoru.

Důležitou roli v designu veřejných prostorů hraje také bezpečnost. Lidé se budou cítit více v pohodě a budou ochotni trávit čas venku, pokud budou prostory dobře osvětlené, přehledné a budou mít dostatečný dohled. Příkladem může být přeměna nebezpečných a zanedbaných městských částí v Barceloně, kde architekti vytvořili nové parky a náměstí, které jsou přístupné a bezpečné pro všechny obyvatele.

Architektura veřejného prostoru má klíčový vliv na to, jak lidé interagují a komunikují ve městě. Dobře navržené veřejné prostory mohou podporovat sociální interakce, zlepšovat kvalitu života a posilovat komunitní vazby. Naopak špatně navržené prostory mohou vést k izolaci a snížení kvality života. Je tedy nezbytné, aby architekti a urbanisté věnovali pozornost nejen estetickému, ale i sociálnímu aspektu designu veřejných prostorů.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Plzeňské hlavní nádraží prošlo rekonstrukcí podle ateliéru A8000

Budova plzeňského hlavního nádraží opět slouží veřejnosti, a navíc v nové svěží podobě. Interiér nejfrekventovanější stanice v západních Čechách prošel rekonstrukcí podle návrhu ateliéru A8000. Rozsáhlý památkově chráněný objekt má ale také novou střechu i obvodové pláště. Novinkou je bezbariérový přístup do všech veřejných prostor.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
3 m 00 s

Ostrava proměnila park ve Svinově z nevzhledné plochy na zelenou oázu k posezení, relaxaci i vzdělávání

Proměny se dočkala nevzhledná plocha mezi ulicemi Stanislavského a Bíloveckou v městském obvodu Ostrava-Svinov. Díky revitalizaci, která tady proběhla, slouží místo nově jako park, kde lidé najdou mnoho zeleně a možnost posezení a relaxace. Místo má také vzdělávací funkci.  

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Budova Beta v BB Centru je pronajatá. Nájemcům nabízí střešní terasu a veřejné prostory

Administrativní i retailové plochy v budově Beta v BB Centru v Praze 4 jsou pronajaty. Poslední volné metry čtvereční kancelářských prostor si pronajala poradenská společnost ANODIUS poskytující podniková řešení.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jablonec vyhlásil soutěž na proměnu Tyršových sadů

Město Jablonec nad Nisou vyhlásilo krajinářsko-architektonickou soutěž na návrh proměny Tyršových sadů. Cílem je proměna tohoto prostoru včetně přilehlého území. Město by rádo vytvořilo místo, které by se přiblížilo původnímu stavu z 19. století v kontextu současného Jablonce.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

U jednoho stolu

U jednoho stolu

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu