ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Architekti Grand Prix Architektů 2024: Hlavní cenu získává Štvanická lávka, oceněna i Vítězslava Rothbauerová

Grand Prix Architektů 2024: Hlavní cenu získává Štvanická lávka, oceněna i Vítězslava Rothbauerová

Grand Prix Architektů 2024: Hlavní cenu získává Štvanická lávka, oceněna i Vítězslava Rothbauerová
22. 10. 2024 / Autor: Václav Stašek

Hlavní cenu prestižního ocenění Grand Prix Architektů 2024 letos získal projekt Štvanické lávky, která se stala symbolem propojení estetických hodnot a technologických inovací. Na slavnostním galavečeru v Nové Spirále byly předány i další ceny včetně ocenění za celoživotní dílo pro významnou českou architektku Vítězslavu Rothbauerovou.

Vítěz hlavní ceny a ocenění za celoživotní dílo

V rámci galavečera Grand Prix Architektů 2024 bylo uděleno hned několik významných ocenění, avšak hlavní pozornost na sebe strhl projekt Štvanické lávky. Tým autorů ve složení Petr Tej, Marek Blank, Jan Mourek, Aleš Hvízdal a Jan Hendrych si odnesl nejen prestižní ocenění, ale i symbolickou modrou kostku, kterou každý rok ručně vyrábí Bohumil Eliáš ml. podle návrhu svého otce. Tento unikátní most propojuje nejen městské části, ale také inovace s uměleckou hodnotou, což ocenila i mezinárodní porota v čele s izraelským architektem Rafiem Segalem.

Segal ke Štvanické lávce uvedl, že projekt vyniká svou jednoduchostí a zároveň maximálním přínosem pro veřejný prostor. „Most je jako hudební skladba, která z malého počtu tónů vytváří velkou kompozici", říká Rafi Segal. ,,Pěší lávka ztělesňuje podporu zdravého životního stylu a přímo přispívá k zlepšení městského prostředí v Praze",  dále doplnil Segal.

Další prestižní ocenění, cenu za celoživotní dílo, si odnesla Ing. arch. Vítězslava Rothbauerová. Tato významná česká architektka zanechala stopu nejen v Praze, kde se podílela na projektech jako Hotel Four Seasons a Mandarin Oriental, ale také na mezinárodní scéně. Její práce je oslavována pro citlivý přístup k historickému prostředí a schopnost propojit moderní architekturu s tradičními prvky. Rada Obce architektů ocenila Rothbauerovou za její dlouholeté přínosy a udělila jí červenou kostku.


Další oceněné projekty v kategoriích

Soutěž Grand Prix Architektů každoročně hodnotí projekty v různých kategoriích. Letošní ročník nebyl výjimkou a ocenění si odnesli autoři z celé České republiky:

  • Šetrná stavba: Projekt Park Z. Kopala v Litomyšli, vytvořený ateliérem ENVICONS, získal malou stříbrnou kostku za svůj udržitelný přístup k městské zeleni a ekologickým principům.
  • Urbanismus: Ocenění za rekonstrukci tržiště Pod kaštany ve Zlíně si odnesl ateliér ellement architects. Tento projekt vyniká citlivým začleněním moderních prvků do stávající historické struktury.
  • Krajinářská architektura a zahradní tvorba: Projekt Park historie Aš od SOA Architekti a Ateliéru KONCEPT přinesl autorům malou zelenou kostku za výrazné propojení historie s moderními krajinářskými prvky.
  • Interiér: Koncertní a multifunkční sál v Císařských lázních navržený ateliérem Petr Hájek ARCHITEKTI získal malou žlutou kostku za inovativní přístup k interiérovému designu.

Soutěžní ročník 2024 byl obzvláště silný – o cenu Grand Prix Architektů se ucházelo celkem 207 projektů. Z tohoto počtu postoupilo do finále 50, z nichž porota následně vybrala vítěze v jednotlivých kategoriích.

Grand Prix Architektů 2024 opět potvrdila, že česká architektura drží krok s mezinárodními trendy, přičemž si uchovává vlastní specifickou identitu. Vítězné projekty ukazují, že architekti dnes musí pracovat nejen s estetickými hodnotami, ale také s udržitelností, technologickými inovacemi a citlivým začleněním do historického prostředí. Nadcházející ročníky soutěže přinesou jistě další zajímavé projekty, které budou posouvat hranice současné architektury.

Mohlo by vás zajímat

Veřejné stavby

Štvanická lávka oslavila první výročí: Jak změnila Prahu?

Štvanická lávka, která byla slavnostně otevřena před více než rokem, se stala důležitou spojnicí mezi Holešovicemi a Karlínem. Tato elegantní konstrukce nejen zlepšila dopravní dostupnost pro pěší a cyklisty, ale také přispěla k urbanistickému rozvoji této části Prahy. Lávka, navržená s ohledem na moderní architektonické trendy, si již získala pevné místo v městské krajině.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
17 m 51 s

Vítězslava Rothbauerová

Architektka Vítězslava Rothbauerová vystudovala architekturu v polovině šedesátých let. Posléze získala místo v Pražském projektovém ústavu v atelieru architekta Jiřího Lasovského, s nímž spolupracovala na rozvoji pražského Jižního města. V roce 1990 založila atelier ER a s kolegy o pět let později Dům a město, s nimiž spolupracovala nejen na hotelech Four Seasons a Mandarin Oriental, ale i na komunitním centru na Jižním městě.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

U jednoho stolu

U jednoho stolu

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu