ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Jihlava v pohybu: Nové projekty mění tvář města

Jihlava v pohybu: Nové projekty mění tvář města

 Jihlava v pohybu: Nové projekty mění tvář města
30. 7. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Jihlava, historické město na Vysočině, je aktuálně svědkem několika významných architektonických a infrastrukturních projektů, které výrazně ovlivní její budoucí podobu. Od výstavby moderní Horácké multifunkční arény až po přestavbu městského nádraží, Jihlava se mění v dynamické centrum, kde se mísí historie s modernitou.

Pokrok ve výstavbě Horácké multifunkční arény

Výstavba Horácké multifunkční arény (HMA) v Jihlavě, která je realizována za 1,9 miliardy korun, pokračuje podle plánu. Manažer výstavby a jihlavský radní David Beke (ODS) uvedl, že drobné odchylky, které se objevily v prvním roce prací, jsou zanedbatelné a termín dokončení stavby je stále plánován na září až říjen 2026. Příští velkou výzvou pro stavbaře bude instalace unikátního zastřešení s běžeckou dráhou, které bude první svého druhu v České republice. Celá aréna by měla být zastřešena do konce roku.

Nové domovní tabulky zdobí historické centrum

Jihlava začala s instalací nových domovních tabulek v historickém centru města. Zastupitelstvo schválilo jejich podobu v únoru a nyní jsou k vidění na budovách v ulicích Joštova, Hluboká a U Mincovny. Nový manuál jednotného označování, který je volně ke stažení na webu města, definuje pravidla pro značení a typ písma – Argentum, vytvořený speciálně pro tento účel. Tabulky jsou navrženy tak, aby zlepšily estetickou a funkční úroveň veřejného prostoru. Majitelé nově zkolaudovaných domů se již musí řídit novým manuálem, zatímco stávající majitelé jsou k výměně tabulek motivováni při plánovaných opravách fasád.

Modernizace městského nádraží

Správa železnic vybrala společnost Skanska jako zhotovitele přestavby jihlavského městského nádraží za 1,27 miliardy korun. Tato významná modernizace přinese nová nástupiště s přístupem podchodem, který povede až do Mostecké ulice. Dosluhující nádražní budovu nahradí nový objekt, sloužící jako zázemí pro dopravní terminál. Práce začnou v srpnu a měly by být dokončeny v polovině roku 2026. Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Programu Doprava 2021–2027.

Dopravní terminál v přednádražním prostoru

V rámci modernizace nádraží vybuduje město Jihlava také nový dopravní terminál. Tento projekt zahrnuje zastávky MHD a linkové autobusové dopravy, parkoviště P+R s kapacitou 68 míst, nové veřejné osvětlení a komunikace pro pěší. Primátor Petr Ryška uvedl, že nový terminál výrazně zlepší komfort cestujících a usnadní přestupy mezi různými druhy dopravy. Náklady na první etapu výstavby se odhadují na 490 milionů korun, z čehož část bude pokryta dotacemi z Integrovaného regionálního operačního programu.

Jihlava se díky těmto ambiciózním projektům stává moderním městem, které dbá na propojení historického dědictví s inovativními řešeními. Výstavba Horácké multifunkční arény, nové domovní tabulky a modernizace městského nádraží výrazně přispějí k rozvoji města a zlepší kvalitu života jeho obyvatel. Jihlava tak potvrzuje svůj status významného regionálního centra, které se neustále vyvíjí a modernizuje.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jihlava zahájila stavbu arény podle návrhu ateliéru Chybík a Krištof

Starý zimní stadion v Jihlavě bude už brzy nahrazen novou multifunkční arénou podle návrhu ateliéru Chybík a Krištof. Stará budova by měla být zbourána do listopadu, poté se začne stavět a hotovo by mělo být do podzimu 2025. Víceúčelová hala nebude sloužit jen hokeji a dalším sportům, počítá se i s konáním kulturních akcí. Projekt zahrnuje i revitalizaci přilehlého okolí. 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jihlava slavnostně otevřela rekonstruovaný Stříbrný dům

Nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným 21, byl po rekonstrukci otevřen veřejnosti. Dům nově propojuje historii, kulturu, film, vzdělání i architekturu. Novinkou je také tribuna před domem, která má zajistit nejen dobrý výhled na fasádu domu, ale také bude sloužit jako výuková pomůcka při workshopech.

Doporučené pořady

U jednoho stolu
Nový díl

U jednoho stolu

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu