ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Knihovna jako centrum komunity v moderní architektuře

Knihovna jako centrum komunity v moderní architektuře

Knihovna jako centrum komunity v moderní architektuře
28. 8. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová, Foto: knihovna v Břeclavi - ateliér Pelčák a partner architekti

V posledních letech se v mnoha městech po celé republice stala rekonstrukce starých knihoven nebo stavba nových jedním z hlavních architektonických trendů. Tyto stavby se postupně mění z klasických depozitářů knih na multifunkční centra, která spojují tradiční funkce knihoven s novými technologiemi a službami, jež odpovídají potřebám moderní společnosti.

Knihovny již dávno nejsou jen místem, kde si lidé vypůjčují knihy a tráví čas v tichu mezi regály. Moderní knihovny představují živá centra, kde se setkává kultura, vzdělávání a společenský život. Rekonstrukce starších budov často zahrnuje přidání nových prostorů pro výstavy, přednášky, coworking nebo kavárny. Stavba nových knihoven pak přímo reflektuje tento multifunkční přístup – knihovny se stávají srdcem komunit, kde se mohou lidé setkávat, diskutovat a tvořit.

V posledních letech se v České republice výrazně zvýšil zájem o rekonstrukci stávajících a výstavbu nových knihoven, což lze vnímat jako reakci na rostoucí potřebu moderních vzdělávacích a kulturních center. Tento trend ukazuje, jak se knihovny proměňují z tradičních míst pro půjčování knih na multifunkční prostory, které nabízejí moderní technologie a slouží jako centra komunitního života.

Například v Rožnově pod Radhoštěm je plánována výstavba nové knihovny s přístavbou, která se vyznačuje téměř nulovou spotřebou energie. Tento projekt zahrnuje využití tepelných čerpadel a dalších úsporných technologií, čímž knihovna splňuje náročné environmentální standardy. Stejně tak v Turnově získalo město dotaci na stavbu nové knihovny, která bude zrealizována podle návrhu ateliéru A69. Tento projekt se blíží ke startu výstavby, což znamená další krok k modernizaci knihovnických služeb v regionu.

Rekonstrukce stávajících prostor je také na vzestupu. V Olomouci prošel Červený kostel významnou rekonstrukcí a získal unikátní moderní přístavbu, která dokonale doplňuje historický charakter budovy. V Chodově na Sokolovsku byla dokonce stará výrobna knedlíků přeměněna na novou knihovnu, což ukazuje, jak je možné využít i zdánlivě nevyužitelné prostory k vytváření nových kulturních center.

Tyto projekty dokazují, že knihovny v Česku se stávají nejen centry vzdělanosti, ale i vzory udržitelné architektury a chytrého využití prostorů, což z nich dělá důležitou součást současného městského plánování.

Tento rozvoj knihoven reflektuje širší trend, který ukazuje, že knihovny dnes neslouží jen jako úložiště knih, ale jsou klíčovými prvky komunitního života, inovací a kulturní výměny.

V České republice se v poslední době uskutečňuje několik významných projektů zaměřených na rekonstrukci a stavbu nových knihoven, které kombinují moderní architekturu s historickými prvky a novými funkcemi.

Břeclav: Zde se starý cukrovar přeměňuje na moderní knihovnu. Tento projekt je ukázkou toho, jak lze využít historické průmyslové budovy k vytvoření nových kulturních prostor. Nová knihovna slibuje spojení tradice s moderními potřebami a stane se významným centrem pro místní komunitu​.

Česká Lípa: V tomto městě vznikne nová knihovna podle návrhu ateliéru mh architects. Projekt se zaměřuje na vytvoření prostoru, který bude sloužit nejen jako tradiční knihovna, ale také jako multifunkční centrum pro různé kulturní a vzdělávací akce​.

Chodov na Sokolovsku: Zde byla stará výrobna knedlíků přestavěna na novou knihovnu. Tento projekt ukazuje, jak lze revitalizovat i zdánlivě nevyužitelné prostory a proměnit je v důležitá centra pro vzdělávání a komunitní aktivity​.

Jičín: Město chystá novou přístavbu knihovny podle návrhu atelieru A1Architects. Tato přístavba rozšíří kapacitu knihovny a nabídne nové prostory pro moderní knihovnické služby​.

Jihočeská vědecká knihovna: Tato knihovna nedávno prošla významnou rekonstrukcí, která zlepšila její zázemí a umožnila zavedení moderních technologií. Knihovna tak může lépe sloužit jak odborné, tak široké veřejnosti​.

Turnov: Zde se chystá stavba nové knihovny podle návrhu ateliéru A69. Projekt se blíží k realizaci a bude představovat moderní architektonický prvek, který významně obohatí kulturní infrastrukturu města​.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jihočeská vědecká knihovna má nové zázemí

V Českých Budějovicích se otevřela zmodernizovaná budovu vědecké knihovny. Její architekturu má na starosti Ateliér Kuba & Pilař architekti. Díky nové přístavbě získala knihovna více místa pro zhruba sto tisíc knih. Publikace byly do teď ve skladech. Jde hlavně o naučnou literaturu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Stará výrobna knedlíků v Chodově na Sokolovsku slouží nově jako knihovna

Z bývalé výrobny knedlíků vytvořilo město Chodov na Sokolovsku novou městskou knihovnu. Projekt rekonstrukce chystala místní radnice již od roku 2017. V uplynulých dnech konečně knihovna zahájila svůj ostrý provoz. 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Starý cukrovar v Břeclavi se změní na moderní knihovnu

V Břeclavi je jasno o tom, jak bude vypadat městská knihovna, jež po přestěhování najde své místo v hale bývalé tržnice v areálu cukrovaru. Budoucí podobu areálu určila architektonická soutěž, kterou vyhrál ateliér Pelčák a partner architekti. Budova bude muset projít rozsáhlou rekonstrukcí.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Knihovna v České Lípě vznikne podle návrhu mh architects atelier

Česká Lípa už zná podobu nové městské knihovny. V architektonické soutěži vyhrál návrh pražského studia mh architects atelier. Budova se zelenou střechou zvítězila v konkurenci 47 návrhů. Knihovna by měla proměnit dnes zanedbané a opomíjené místo v centru České Lípy.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Novou přístavbu knihovny podle atelieru a1Architects chystá město Jičín

Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně se dočká rekonstrukce a přibude zde i nová moderní přístavba. Knihovna díky úpravám získá větší a moderní prostory a bude plně bezbariérová. Stavba by měla trvat od podzimu 2023 do konce roku 2025.

Mohlo by vás zajímat

Kategorie

Turnov chystá novou knihovnu podle návrhu A69

Turnov na Semilsku chystá stavbu nové knihovny podle návrhu ateliéru A69. Aktuálně město žádá o dotaci na realizaci stavby. Současná knihovna již nevyhovuje moderním potřebám. Pokud vše půjde podle plánů, je vedení města připraveno vypsat v příštím roce soutěž na dodavatele.

Doporučené pořady

U jednoho stolu
Nový díl

U jednoho stolu

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu