ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Veřejný sektor Veřejné stavby Liberecký kraj by mohl koupit vysílač Ještěd. Memorandum by umožnilo čerpat peníze na opravu

Liberecký kraj by mohl koupit vysílač Ještěd. Memorandum by umožnilo čerpat peníze na opravu

Liberecký kraj by mohl koupit vysílač Ještěd. Memorandum by umožnilo čerpat peníze na opravu
20. 6. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová, Zdroj: www.kraj-lbc.cz

Liberecký kraj a České Radiokomunikace a.s opět jednají o budoucnosti Horského hotelu a vysílače Ještěd. Obě strany již podepsaly Memorandum o porozumění, ve kterém CRA prohlašují, že do konce tohoto roku nemají v záměru jednat o prodeji objektu s žádným jiným zájemcem.

 „Toto memorandum podepisujeme v souvislosti se záměrem jednat s Českými Radiokomunikacemi o podmínkách možného odkupu Vysílače a horského hotelu Ještěd při respektování technických podmínek provozu vysílače,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta„Ještěd je nejen národní kulturní památkou, ale také jedinou stavbou v republice ve stylu high-tech, která obdržela Cenu Augusta Perreta. Nejdůležitějším ale je, že pro občany regionu, ale i České republiky je dominantou a hlavním symbolem našeho kraje.“

Generální ředitel Českých Radiokomunikací a. s., Miloš Mastník, uvedl, že jsou připraveni jednat o možných podmínkách případného prodeje Vysílače Ještěd Libereckému kraji. Zdůraznil, že případný prodej by byl dojednán tak, aby bylo zajištěno poskytování služeb obsluhovaných z vysílače Ještěd. To zahrnuje zejména zajištění kontinuity pozemního televizního a rozhlasového vysílání a provozu síťových prvků, včetně radioreleových spojů, záložních zdrojů a nezbytných záložních řešení, a to jak v případě prodeje, tak i rekonstrukce.

Cílem memoranda je vyjádřit závazek obou stran usilovat o nalezení postupů a řešení při jednáních o vhodných podmínkách pro budoucí prodej Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd Libereckému kraji a pro jejich obnovu a rekonstrukci. Tento proces bude probíhat v souladu s cíli památkové péče a s ohledem na práva všech zúčastněných a dotčených stran. Zahrnuje to také zákonem požadovanou ochranu prvků sítí elektronických komunikací umístěných na Vysílači Ještěd, stejně jako ochranu významných krajinných prvků v blízkosti Vysílače Ještěd, například Rohanského kamene.

Memorandem se vyjadřuje závazek, že do 31. prosince 2024 nebudou probíhat jednání o prodeji s jiným případným zájemcem. Společnost je přesvědčena, že pokud by měl Horský hotel a vysílač Ještěd přejít do jiných rukou, mělo by to být k takovému partnerovi, který zajistí nejlepší péči odpovídající jeho významu. Tímto partnerem je pro společnost Liberecký kraj, jak potvrdil generální ředitel společnosti Miloš Mastník.

„Za tento vstřícný krok CRA jsem velmi rád. Záměr o koupi hotelu a vysílače by ale mělo projednat a schválit až nové zastupitelstvo, které vzejde v podzimních krajských voleb. Tímto jsme mu připravili pevnou půdu a naznačili možnost způsobu financování,“ doplnil hejtman Půta.

Horský hotel a televizní vysílač Ještěd slouží veřejnosti od 9. července 1973. Jeho autor architekt Karel Hubáček získal za projekt využívající moderní technologie v roce 1969 mezinárodní Perretovu cenu. Stříbrný hyperboloid s výškou 93 metry a s páteří ze železobetonového jádra v sobě jedinečným způsobem spojuje vysílač, hotel i restauraci s unikátním výhledem do širokého okolí. Objekt je památkově chráněn. Od roku 1998 je kulturní památkou a k 1. 1. 2006 byl prohlášen národní kulturní památkou. V květnu roku 2007 byl podán návrh na zařazení horského hotelu a vysílače na seznam světového dědictví UNESCO.

„Stavba je také zapsána na Indikativní seznam Světového dědictví UNESCO v kategorii kulturní dědictví podporovatelné z Integrovaného regionálního operačního programu, což kraji nabízí jako možný způsob financování,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj odsouhlasil záměr koupě Horského hotelu a vysílače již v roce 2008, ovšem nikdy k tomu nedošlo.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Liberečtí zastupitelé rozhodli o budoucí podobě lanovky na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd, a to ve variantě - jedna kabina na dvou lanech v prodloužené trase. Nová lanovka by mohla být v provozu od ledna 2029.

Mohlo by vás zajímat

History
1 m 00 s

Ještěd | National Gems II

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu