ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Líbí se vám chystaný projekt Šemíkův břeh na smíchovském nábřeží? Proměnu zanedbané lokality můžete podpořit v online petici!

Líbí se vám chystaný projekt Šemíkův břeh na smíchovském nábřeží? Proměnu zanedbané lokality můžete podpořit v online petici!

Líbí se vám chystaný projekt Šemíkův břeh na smíchovském nábřeží? Proměnu zanedbané lokality můžete podpořit v online petici!
12. 6. 2024 / Autor: TV Architect

Pražská čtvrť Smíchov patří v současnosti mezi nejrychleji se rozvíjející čtvrti v rámci celého hlavního města Prahy. Cílem je propojit lokalitu v blízkosti samotného centra s okolní městskou strukturou a vzniknout by zde měla atraktivní městská čtvrť. O tento záměr snaží i architekt Stanislav Fiala, který zde chystá spolu s investorem SEBRE projekt Šemíkův břeh. Díky němu by se přímo smíchovská náplavka měla proměnit na místo plné života s novými byty, obchody i promenádou kolem Vltavy. Projektu dlouhodobě fandí například i režisér a bývalý zastupitel Prahy 5 Jan Hřebejk. Projekt Šemíkův břeh nyní můžete podpořit i vy podpisem online petice ZDE!

Smíchov zažívá velkou transformaci

Lokalita Smíchova spolu s dobrým napojením na centrum Prahy v současnosti vyvolává stále větší zájem obyvatel i investorů o tuto čtvrť. Na mnoha místech najdeme zanedbaná a dlouhodobě nevyužívaná území, která v sobě skrývají velký potenciál pro další rozvoj moderní čtvrti. Vlajkovou loď současného rozvoje Smíchova představuje projekt Smíchov City, který má na místě brownfieldu bývalého nákladového nádraží o rozloze 20 hektarů vytvořit novou městskou čtvrť v podobě blokové zástavby, která je pro Smíchov charakteristická. Rozvoj Smíchova reaguje také na dnešní bytovou krizi v hlavním městě, kde kvůli nedostatku nových bytů strmě stoupají ceny nemovitostí.  

Atraktivní místo plné života

Projekt Šemíkův břeh z dílny architekta Stanislava Fialy má za cíl propojit perspektivní lokalitu v blízkosti samotného centra s okolní strukturou a vytvořit atraktivní městskou čtvrť, a také obohatit zanedbaný levý břeh Vltavy o zelenou a moderní architekturu. Tento projekt totiž kromě bydlení nabídne i přístup k Vltavě a promenádu s obchody a kavárnami.

„Jedná se o velmi neutěšené místo. My toto území chceme zkultivovat a přiřadit ho ke Smíchovu. Jednalo by se o prostup k Vltavě, tím napojíme břeh ve směru do centra a vytvoříme zde náplavku, která bude ovšem v úplně jiném stylu, než na který jsme zvyklí,“ říká architekt Stanislav Fiala.

Plánovaná náplavka by měla umožnit bezpečný vstup do vody v podobě různých ostrůvků, na kterých budou moct být kavárničky, či prostor pro cvičení. Je zde naplánovaná i lávka na Císařskou louku. Náplavka by plynule měla navazovat na bytovou výstavbu.

„Já věřím tomu, že náplavka vytvoří určitou bránu do přístavu. Tím projektem celkově čtvrť ožije, vznikne zde nová lokalita s kvalitní architekturou. Slibuji si od toho, že lidé budou nadšení, i když mnohdy jsou převážně ze sentimentálních důvodů proti. Projekt propojí řeku s městem a je to po všech stránkách perfektní projekt. Místo se otevře Pražanům, což si tato lokalita zaslouží,“ říká lokal patriot a režisér Jan Hřebejk.

Projekt Šemíkův břeh počítá také s vybudováním relaxační zóny a nové cyklostezky, celé nábřeží bude volnočasovou zónou. V neposlední řadě dojde i ke kultivaci a zklidnění Strakonické ulice, která v současnosti území rozpojuje. Navíc developer se zavázal přispět městu a městské části téměř 170 milionů korun. Díky tomu budou moci vzniknout nová sportoviště, ze kterých budou mít užitek všichni Pražané.

Online petice

Smíchovské nábřeží Vltavy si zaslouží lepší využití, než je současný stav, kdy je kolem řeky jen brownfield a parkoviště. 

Pokud se vám tento projekt líbí a chcete lepší a atraktivnější okolí Vltavy, můžete ho podpořit svým podpisem v online petici! Již 20. června se totiž bude na zastupitelstvu Prahy schvalovat změna územního plánu pro výstavbu a podpora veřejnosti je zásadním bodem, který potvrdí kvality projektu a zájem veřejnosti o proměnu zanedbané lokality.

Od dob Tančícího domu v okolí Vltavy nevzniká moderní architektura. Šemíkův břeh je spojen s ceněným architektem, který je mimo jiné podepsán pod budovou DRN na Národní třídě. Architekt Fiala navíc stál u samých začátků velké transformace a revitalizace Smíchova, na kterou nyní do jisté míry tímto novým projektem navazuje.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
25 m 33 s

Rozhovor: architekt Stanislav Fiala a lokal patriot Jan Hřebejk o projektu Šemíkův břeh

Pražská čtvrť Smíchov patří v současnosti mezi nejrychleji se rozvíjející čtvrti v rámci celého hlavního města Prahy. Lokalita je ale v některých místech stále velmi zanedbaná. Jedním ze vznikajících zajímavých projektů je Šemíkův břeh z dílny architekta Stanislava Fialy. Cílem je propojit perspektivní lokalitu v blízkosti samotného centra s okolní strukturou a vytvořit atraktivní městskou čtvrť.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu