ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect na Slovensku Luxusní rodinný dům s dechberoucími výhledy

Luxusní rodinný dům s dechberoucími výhledy

Luxusní rodinný dům s dechberoucími výhledy
22. 7. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

V atraktivní lokalitě nad slovenským hlavním městem vznikl nadstandardní rodinný dům, který nabízí jedinečnou kombinaci soukromí a využití výhledů, které tato výjimečná parcela poskytuje. Svažitý pozemek poskytl architektům prostor pro kreativní a inovativní řešení.

S celkovou obytnou plochou 437 m² architekti z ateliéru Archstyl čelili výzvě vytvořit dům, který by všechny hlavní místnosti denní a noční zóny umístil na jedno podlaží, přístupné bez jakýchkoliv bariér. Otočením obvyklé logiky dispozice domu se jim podařilo nabídnout nejen propojení zahrady s interiérem, ale také využít nádherný výhled z vyšší části pozemku.

Interiérový bazén

Jedním z hlavních požadavků investorů bylo mít v domě interiérový bazén. Tento požadavek architekti využili k navržení přímého spojení interiéru a exteriéru právě v prostoru bazénu. V letních měsících mohou obyvatelé díky velkým posuvným oknům propojit bazén se zahradou, zatímco v zimě si užívají bazén celoročně. Přirozené denní světlo proniká do bazénového prostoru díky stropnímu světlíku, což dodává tomuto prostoru jedinečnou atmosféru.

Denní a noční zóna v souladu

Hlavní část domu se rozprostírá o patro výše než zahrada a tvoří ji dvě křídla spojená do tvaru písmene „L“. Velké prosklené plochy na straně dvora poskytují exkluzivní výhledy na zahradu a město, zatímco strana obrácená do ulice zůstává uzavřená pro zajištění soukromí. Světlo do této části domu proniká skrze světlík nad kuchyní a poloviční atrium, které je nejen zdrojem světla, ale i vizuálním benefitem v interiéru.

Architektonická elegance a soukromí

Fasáda na straně ulice je dynamizována šikmou stěnou polovičního atria, která kopíruje linii přístupového chodníku. Tento architektonický prvek vytváří zajímavý efekt, kdy se dům jeví z ulice jako malý a nenápadný, zatímco jeho skutečná velikost je patrná především ze zahrady.

Prostorové řešení a dispozice

Denní zóna spojuje obývací, jídelní a kuchyňskou část do jednoho prostoru. Jídelna je propojena s lodžií, která slouží jako terasa s výhledem na zahradu, ideální pro ranní kávu. Výrazným prvkem denního prostoru je nábytková stěna s krbem, která ukrývá i televizor za otevíracími dvířky.

Komfort a praktičnost noční zóny

Druhé křídlo vyššího podlaží zahrnuje dětské pokoje, ložnici, šatníky a koupelny pro děti i rodiče, stejně jako prádelnu. Pro zajištění denního světla jsou tyto místnosti navrženy jako dispoziční dvojtrakt se středovou chodbou osvětlenou světlíky. Všechny ložnice mají velká okna, která poskytují dostatek denního světla a umožňují vychutnat si výhled na město.

Tento nadstandardní rodinný dům v jedinečné lokalitě nad městem představuje ideální spojení moderní architektury, luxusu a praktičnosti. Díky důmyslnému využití svahovitého terénu, promyšlenému prostorovému řešení a zahrnutí interiérového bazénu nabízí budoucím obyvatelům maximální komfort a nádherné výhledy na město i okolní krajinu. Tento dům je ukázkou toho, jak může architektura harmonicky propojit přírodu a moderní bydlení.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
15 m 22 s

Zuzana Horniaková a Zoltán Horváth z ateliéru Archstyl architekti

Slovenský ateliér Archstyl založil Juraj Krč a Zoltán Horváth v roce 2010 s vizí věnovat veškerou svoji energii vytvoření společnosti, která bude posouvat hranice moderní architektury a interiérového designu. Od založení ateliér pracoval na více než 100 projektech na Slovensku, ale i v zahraničí. Za zmínku stojí projekty v Rakousku, Německu, Chorvatsku a Španělsku.

 

 

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu