ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Město Moravská Třebová realizuje ambiciózní projekt kulturního centra MIZA

Město Moravská Třebová realizuje ambiciózní projekt kulturního centra MIZA

Město Moravská Třebová realizuje ambiciózní projekt kulturního centra MIZA
13. 8. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Město Moravská Třebová se může pochlubit výrazným úspěchem v oblasti revitalizace veřejného prostoru. Díky získané dotaci ve výši 43 milionů Kč z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) se zde začne realizovat ambiciózní projekt nového kulturního centra MIZA. Tento projekt slibuje zásadní proměnu města, a to nejen z pohledu architektury, ale i z hlediska kulturního a společenského života obyvatel.

První fáze přeměny průmyslového areálu

V první fázi projektu MIZA se plánují úpravy veřejného prostranství, které výrazně změní tvář celé lokality. „Po letech příprav a spolupráce s architekty máme v rukou skutečně kvalitní projekt, který díky schválené dotaci můžeme začít realizovat. Na podzim letošního roku proběhne výběr zhotovitele a na konci roku 2025 mohou být stavební práce dle předpokladu dokončeny,“ uvedl starosta Pavel Charvát.

Projekt zahrnuje zpřístupnění původního průmyslového areálu a demolici části objektů, což umožní propojení ulice Jiráskova se stávajícím muzejním parkem. Oplocení podél ulice Jiráskova bude odstraněno a na jeho místě vznikne nové parkoviště, které bude sloužit jak pro návštěvníky budoucího kulturního centra, tak pro hosty muzea.

Jedním z architektonických symbolů projektu bude zachovaný vysoký komín, který připomíná průmyslovou historii místa. Tento komín bude současně sloužit jako vodojem, čímž podtrhne moderní přístup k nakládání s dešťovou vodou.

Kulturní centrum jako srdce města

Projekt MIZA však nejde pouze o architektonickou přeměnu prostoru, ale také o vytvoření nového centra kulturního a společenského života ve městě. Podle místostarosty Václava Dokoupila bude celý areál otevřen veřejnosti a nabídne příjemný prostor k setkávání i odpočinku. Vznikne zde urbánní zahrada s prostorem pro konání kulturních akcí, čímž se projekt přibližuje k dlouhodobému cíli vytvořit kulturní sál, na jehož přípravě se průběžně pracuje.

„MIZA má ambici z našeho města i celého okolního regionu vytvořit tepající centrum kulturního a společenského života pro všechny generace obyvatel,“ dodává Dokoupil.

Multifunkční prostor pro všechny generace

Budova kulturního centra MIZA je navržena jako multifunkční prostor, který bude moci hostit širokou škálu akcí – od plesů a koncertů po dětské programy a aktivity pro seniory. Architektonické řešení od studia Rusina Frei architekti zaručuje, že prostory centra budou nejen esteticky působivé, ale i funkčně promyšlené.

Konverzí továrny vznikne v Česku unikátní kulturní centrum s výraznou architekturou. Areál bude přístupný veřejnosti a na styku s parkem vzniknou nové veřejné prostory umožňující konání venkovních akcí. Jednotlivé části centra jsou uspořádány jako díly stavebnice, což umožňuje jejich postupnou výstavbu a doplňování.

Budoucnost kulturního centra MIZA

Projekt kulturního centra MIZA představuje významný krok vpřed pro Moravskou Třebovou. Jeho realizace nejen posílí kulturní a společenský život města, ale také přiláká nové návštěvníky, čímž podpoří ekonomický rozvoj regionu. S dokončením první fáze v roce 2025 se Moravská Třebová stane jedním z center kulturního dění v širokém okolí, což přinese prospěch všem generacím obyvatel.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nevyužívané industriální stavby a jejich konverze

Industriální památky dodnes připomínají nedávnou minulost a hospodářský rozvoj. Tyto budovy vyprávějí sto let staré příběhy a jsou důkazem vývoje společnosti, technologií i architektury. Zastaralost rozhodně není důvodem k jejich bouraní. Přesvědčit se můžete o jejich moderním využití a o tom, že stále mají co nabídnout.

 

Doporučené pořady

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu