ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Nový územní plán města Brna: Výsledek společného jednání a připomínek

Nový územní plán města Brna: Výsledek společného jednání a připomínek

Nový územní plán města Brna: Výsledek společného jednání a připomínek
4. 8. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Brno představilo nový územní plán, který vznikl na základě intenzivního jednání a konzultací s ministerstvy, krajským úřadem a sousedními obcemi. Po vypořádání jejich připomínek a požadavků byl návrh upraven do aktuální podoby. Tento dokument určuje budoucí rozvoj města, zahrnující plochy pro bydlení, komerční využití i veřejné vybavení, a klade důraz na udržitelnost, ochranu zeleně a historických hodnot.

Územní plán je nezbytný pro fungování a rozvoj města. Brno, stejně jako jiná velká města, čelí řadě výzev a potřebuje plán, který sjednotí různé zájmy obyvatel, politiků, stavebníků a dalších aktérů. Úkolem plánu je zkoordinovat tyto zájmy a stanovit pravidla pro další rozvoj.

Aktuální územní plán Brna je z roku 1994 a je nejstarším v Česku. Kvůli jeho zastaralosti se město potýká s nedostatkem nových bytů a ploch pro bydlení, což má negativní dopady na dopravu a ceny bydlení. Nový územní plán má přinést udržitelný a funkční rozvoj města, který zlepší kvalitu života obyvatel.

Co přinese nový územní plán?

Nový územní plán bude klást důraz na udržitelný rozvoj a ochranu důležitých prvků města, jako jsou historické památky a zeleň. Bude nabízet větší rozsah ploch pro bydlení a pracovní příležitosti a podporovat přestavbu bývalých průmyslových areálů. Zlepší také dopravu, občanskou vybavenost a reagovat na změny klimatu.

Cílem nového plánu je vytvořit město krátkých vzdáleností, které bude prostupné, přístupné, kompaktní a metropolitní. Bude podporovat smíšenost funkcí, což znamená, že v jednom místě bude možné kombinovat bydlení se službami a pracovními aktivitami.

V návrhu nového územního plánu města Brna došlo k několika významným změnám. Celý dokument byl převeden do jednotného standardu dle celostátní vyhlášky, což zahrnuje nejen vizuální stránku, ale i jednotnou terminologii – nové názvosloví, kódování a názvy typů ploch. Barevné rozlišení a kódování jednotlivých ploch nyní umožňují přehlednější orientaci, včetně informací o výškové úrovni a typu zástavby. Každá rozvojová lokalita bude mít svou "kartu lokality" s podrobným popisem požadavků na budoucí uspořádání. Plán také obsahuje přísnější podmínky pro stabilizovaná území, zdůrazňující ochranu vnitrobloků a zeleně, zpřísnění výškové regulace a omezení výstavby lokálních dominant. Nový typ funkční plochy pro individuální bydlení byl zaveden pro okrajové části Brna. Dopracován byl i posudek vlivů územního plánu na udržitelný rozvoj území, doplněný o posouzení zvýšené intenzity zátěže ve stabilizovaných plochách (proces SEA). Novelizovaný zákon o Státním pozemkovém úřadu, platný od 1. ledna 2024, vyřešil jeden z pokynů spojený s pozemky získanými městem bezúplatně od státu a jejich zařazení do funkčních ploch. Dále byly prověřeny změny stavebních ploch na nestavební, a desítky hektarů jsou nyní určeny pro bydlení nebo smíšené využití. Připomínky městských částí z veřejného projednání byly důkladně posouzeny a konzultovány na minimálně dvou setkáních se zástupci každé z nich.

Příprava územního plánu je složitý proces, na kterém spolupracuje samospráva, orgány veřejné správy a odborníci. V Brně se tento proces začal už v roce 2002. Nový plán musel čekat na schválení nadřazených dokumentů, což způsobilo několik let zpoždění. V roce 2018 byla Kancelář architekta města Brna pověřena zpracováním návrhu nového územního plánu, který prošel několika veřejnými projednáními a úpravami na základě připomínek.

Kompletní dokumentaci nového územního plánu najdete v elektronické podobě na webu města Brna. V tištěné podobě bude k nahlédnutí na Odboru územního plánování a rozvoje Magistrátu města Brna, kde vám také zodpoví vaše dotazy spojené s novým územním plánem.

Doporučené pořady

U jednoho stolu
Nový díl

U jednoho stolu

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu