ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Oživení skrytého klenotu Pražského hradu: Rekonstrukce a dostavba Nového proboštství

Oživení skrytého klenotu Pražského hradu: Rekonstrukce a dostavba Nového proboštství

Oživení skrytého klenotu Pražského hradu: Rekonstrukce a dostavba Nového proboštství
17. 8. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Pražský hrad, symbol české historie a kultury, získává nový prostor, který se brzy stane dalším magnetem pro návštěvníky. Rekonstrukce a dostavba dvorních křídel Nového proboštství, jež probíhá pod taktovkou renomovaného architektonického Studia acht, otevírá doposud nepřístupné zákoutí s výhledem na Jelení příkop a Míčovnu v Královské zahradě. Tento projekt nejen obnovuje historické budovy a dvůr, ale přináší také moderní architektonické prvky, které harmonicky navazují na historický kontext.

Nový prostor pro veřejnost

Zatímco žádný jiný dvůr na severní parkánové hradbě Pražského hradu není přístupný veřejnosti, dvůr Nového proboštství se otevírá všem. Dvě nové přístavby, postavené na místě původních hospodářských stavení, slibují nejen vizuální zážitek, ale i možnost příjemného posezení. Západní přístavba bude hostit prosklenou kavárnu, kde si návštěvníci mohou vychutnat kávu s jedinečným výhledem, zatímco východní přístavba nabídne univerzální obchodní jednotku.

Citlivá rekonstrukce s ohledem na historii

Hlavní budova Nového proboštství prošla důkladnou rekonstrukcí, která byla vedena snahou o co nejvěrnější zachování historického charakteru. Památková obnova se zaměřila na rehabilitaci interiérů i exteriérů, čímž se budově vrátila její původní podoba z konce 19. století. Výběr materiálů a barev byl pečlivě sladěn, aby se podařilo zachovat harmonii mezi historickými a moderními prvky.

Unikátním prvkem interiéru jsou zachovaná kachlová kamna, jejichž sedmnáct řad kachlů bylo zrestaurováno do původní podoby. Dřevěné kazetové stropy s bohatou výmalbou, které zdobí kapli a hlavní schodiště, prošly pečlivým procesem restaurování, který zahrnoval nejen opravu poškozených částí, ale i obnovu výmalby a sjednocení celkového vzhledu.

Přístavby s respektem k historickému kontextu

Nové přístavby ve dvoře vznikly v místech původních hospodářských stavení a jejich design byl pečlivě navržen s ohledem na historický kontext. Západní křídlo, které nahradilo někdejší stáje, je určeno pro kavárnu, zatímco východní křídlo nahrazuje přístavbu a kočárovnu. Použité materiály, jako je vyhnánovský pískovec, dřevěné podlahy a prosklená fasáda se subtilními ocelovými rámy, dodávají přístavbám moderní, ale zároveň nadčasový vzhled.

Nový život pro dvůr a kašnu

Součástí rekonstrukce je také revitalizace dvora, který je nově vydlážděn žulovými dlaždicemi z lomu Březinka. V prostoru, kde byl původně plánován Mockerův altán, byla osazena kamenná vyhlídka s kašnou, jež je kombinací mrákotínské žuly a litého bronzu. Tento prvek nejen obohacuje dvůr esteticky, ale také dotváří atmosféru klidu a harmonie.

Harmonické propojení historie a současnosti

Rekonstrukce a dostavba Nového proboštství představuje excelentní příklad toho, jak lze citlivě obnovit historický objekt a zároveň ho adaptovat na potřeby současnosti. Nové veřejné prostory, které projekt přináší, obohatí nejen návštěvnický zážitek, ale také přispějí k dalšímu prohloubení významu Pražského hradu jako živoucího centra historie a kultury. Tento jedinečný projekt demonstruje, že i v srdci historického města může vzniknout moderní architektura, která respektuje minulost a zároveň směřuje do budoucnosti.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Brněnský brownfield Ponávka se mění v režii architektů ze studia Acht

Lokalita nedaleko centra města se postupně proměňuje. V budoucnosti zde najdeme několik novostaveb, ale i původní historické budovy v novém kabátě. Studio acht se ujalo rekonstrukce například budovy z roku 1922, která se nachází v areálu škrobáren. Nově pod názvem C8 obsahuje administrativní, obchodní a skladové prostory.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Svatoprokopské poutní místo na Sázavě se dočkalo obnovy podle návrhu Studia acht

Studio acht je autorem návrhu na obnovu zásadní části areálu Sázavského kláštera, která je po dvou letech u konce. Součástí komplexní rekonstrukce bylo restaurování barokního chrámu svatého Prokopa, věže a gotického trojlodí, dokončení a zpřístupnění krypty, vybudování komunitního a informačního centra v budově fary a celková obnova předpolí kostela. Studio acht má s rekonstrukcemi památek i církevních staveb dlouholeté zkušenosti.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Obnova kostela v Lánech pod taktovkou Studia acht

Památková obnova Kostela Nejsvětějšího Jména Ježíš, která byla dokončena v roce 2021, byla vůbec nejkomplexnější rekonstrukcí za dobu existence tohoto kostela na okraji křivoklátských lesů. Zahrnovala obnovu fasády, interiéru i restauraci veškerého mobiliáře. Autorem projektu bylo Studio acht.

Doporučené pořady

U jednoho stolu
Nový díl

U jednoho stolu

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu