ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Architekti Architekti Porota soutěže Architekt roku 2024 vybrala pět finalistů

Porota soutěže Architekt roku 2024 vybrala pět finalistů

Porota soutěže Architekt roku 2024 vybrala pět finalistů
9. 8. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Soutěž Architekt roku, která již šestnáctým rokem vyzdvihuje výjimečné osobnosti české architektonické scény, odhalila pětici finalistů pro rok 2024. Tato prestižní cena, známá svou snahou o propagaci a osvětu kvalitní architektury, ocenění letos udělí těm, kteří se za posledních pět let nejvíce zasloužili o rozvoj české architektury – ať už svou tvorbou, nebo podporou oboru a zvyšováním kvality života ve veřejném prostoru.

Představení finalistů

Mezi pětici finalistů, kteří se ucházejí o titul Architekt roku 2024, patří tři mladí a ambiciózní architekti z Ateliéru bod architekti – Vojtěch Sosna, Jakub Straka a Jáchym Svoboda. Tento dynamický tým, který společně pracuje již od svých studií na ČVUT, se rychle stal jedním z předních ateliérů české architektonické scény. Jejich projekty, jako je radnice pro Prahu 7 či sportovní hala v Modřicích, které vznikly na základě vítězství v architektonických soutěžích, ukazují jejich schopnost měnit tvář českých měst s každým dalším projektem.

Druhým finalistou je ateliér Ellement architects, vedený Jitkou Ressovou, Hanou Maršíkovou, Helenou Víškovou a Janem Pavézkou. Jejich práce ve Zlíně a okolí, včetně oceňovaných projektů, jako je revitalizace Gahurova prospektu, svědčí o jejich hlubokém porozumění kontextu a jejich oddanosti zlepšování kvality veřejného prostoru.

Třetím finalistou je EHL & KOUMAR ARCHITEKTI, který pokračuje v tradici ateliéru Šrámková architekti. Jejich realizace, jako lávka v Litomyšli či hasičská zbrojnice v Líbeznicích, jsou ukázkou jednoduchých, ale zároveň velkorysých architektonických řešení, která respektují prostředí a dlouhodobě ovlivňují veřejný prostor.

Čtvrtým finalistou je Tomáš Hradečný, zkušený architekt a pedagog, který se proslavil jako člen legendárního ateliéru HŠH. Jeho nedávné projekty, jako Památník tří odbojů nebo úpravy kláštera v Emauzích, ukazují jeho schopnost spojovat historické s moderním a posilovat identitu místa.

Posledním finalistou je Roman Koucký, jehož cesta k architektuře vedla přes truhlářské řemeslo a stavební průmyslovku až k profesuře na ČVUT. Jeho projekty zahrnují jak drobné architektonické detaily, tak rozsáhlé urbanistické vize. Kouckého práce, jako mosty v Ústí nad Labem či v Českých Budějovicích, se vyznačují svou originalitou a nekompromisním přístupem.

Slavnostní vyhlášení vítězů

Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Architekt roku 2024 a ocenění Architekt obci 2024 proběhne 30. září 2024 v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Praze. 

Cena Architekt roku i letos připomíná, že architektura není jen o budovách – je to disciplína, která formuje prostor, ve kterém žijeme, a ovlivňuje naše každodenní životy. Těšíme se na okamžik, kdy se dozvíme, kdo z této pětice finalistů získá prestižní ocenění a zařadí se mezi elitu české architektury.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Cenu Architekt roku 2023 získal architekt Ivan Kroupa

Ocenění za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech, cenu Architekt roku 2023, získal architekt Ivan Kroupa. Čestné uznání poroty obdržel in memoriam Jiří Zhoř. Ocenění Architekt obci 2023 obdržela obecní architektka Dolních Břežan Anna Šlapetová. Cenu Architekt roku vypsala popatnácté společnost ABF.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
12 m 45 s

Tomáš Hradečný (IXA)

Tomáš Hradečný je český architekt a pedagog. Vystudoval Fakultu architektury ČVUT v Praze. V letech 1998 až 2009 byl společně s kolegy Petrem Hájkem a Janem Šépkou společníkem ateliéru HŠH architekti. Od roku 2014 vede vlastní ateliér IXA. Je také vedoucím ateliéru Ústavu navrhování I na Fakultě Architektury ČVUT.  Mezi jeho významné realizace patří například rekonstrukce Vrbatovy boudy, návrh nových šaten WIKOV či zajímavý projekt nouzového východu T-S 72 Stachelberg.

Doporučené pořady

U jednoho stolu
Nový díl

U jednoho stolu

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu