ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Historické budovy Poznejte kouzlo památek za tmy. Chystá se Hradozámecká noc 2024

Poznejte kouzlo památek za tmy. Chystá se Hradozámecká noc 2024

Poznejte kouzlo památek za tmy. Chystá se Hradozámecká noc 2024
19. 8. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová, Foto: Noční Konopiště

Konec léta se nezadržitelně blíží, a s ním přichází i jedna z nejočekávanějších událostí roku – Hradozámecká noc 2024. Tento magický večer, který se uskuteční 24. srpna, nabídne návštěvníkům po celé České republice jedinečnou příležitost zažít naše historické památky v neobvyklém a fascinujícím světle. Brány více než 115 hradů, zámků, klášterů a dalších historických objektů zůstanou otevřené i po setmění a odhalí svá tajemství ve zcela novém a nezapomenutelném kontextu.

Návrat ke kořenům v duchu tradic

Hradozámecká noc je událostí, kterou pořádá Národní památkový ústav již od roku 2010. Od té doby si získala obrovskou popularitu mezi milovníky historie, architektury a romantiky. Akce se neúčastní jen státní památky, ale i objekty v rukou dalších vlastníků, což z ní činí opravdový celonárodní svátek.

Letos se centrem Hradozámecké noci stane státní zámek Konopiště, jedno z nejvýznamnějších historických sídel České republiky, známé jako bývalé sídlo následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este. Tento zámek, obklopený nádhernými zahradami a lesy, nabídne návštěvníkům mimořádné prohlídky, ukázky dravců, šermířské souboje a koncert, který bude celý večer provázet.

Oživené příběhy a neobvyklé zážitky

Hradozámecká noc není jen o prohlídkách v nezvyklém čase. Návštěvníci se mohou těšit na pestrý program plný dobových událostí, hudby, tance, ale i na jarmarky, šermířské souboje, ukázky sokolnictví a mnohé další aktivity. Na některých místech dokonce ožívají legendy a dávno zapomenuté příběhy, které dýchají historií a dodávají každému objektu nový rozměr.

Letos je program navíc obohacen o připomenutí 820. výročí svatořečení sv. Prokopa, které Klášter Sázava propojil s Hradozámeckou nocí. Na mnoha památkách, včetně zámků Ploskovice a Zákupy, budou mít návštěvníci možnost nahlédnout do života Habsburků, jednoho z nejvýznamnějších šlechtických rodů, jejichž osudy jsou úzce spjaty s českými zeměmi.

Kde zažít Hradozámeckou noc

Do Hradozámecké noci 2024 se zapojí památky po celé zemi. Kromě státních hradů a zámků ve správě NPÚ se akce zúčastní také mnoho dalších objektů, například Valdštejnský palác v Praze, sídlo Senátu Parlamentu ČR, Jurkovičova vila v Brně, hrady Špilberk, Loket či Orlík nad Humpolcem. Na své si přijdou i ti, kteří zavítají na zámky Miroslav, Častolovice, Nová Horka nebo Radim.

Praktické informace

Podrobnosti o programu na jednotlivých památkách, včetně informací o vstupném a možnostech rezervace vstupenek, naleznete na webových stránkách daných objektů. Kompletní seznam zapojených památek je k dispozici na oficiálních stránkách Národního památkového ústavu.

Ať už se rozhodnete navštívit jakoukoli památku, Hradozámecká noc 2024 vám nabídne zážitky, na které budete dlouho vzpomínat. Nenechte si ujít tento jedinečný večer, kdy se minulost potkává s přítomností pod hvězdným nebem.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Veřejnosti se otevřelo obnovené piano nobile hlavní budovy státního zámku Ploskovice

Interiéry zámku, které byly zařízeny pro penzionovaného rakouského císaře Ferdinanda V. Habsburského a jeho manželku Marii Annu, poskytují pohled do soukromých apartmá císařského páru z 19. století. Nově obnovená prohlídková trasa, jejíž realizace stála 7 milionů korun, je součástí projektu Habsburkové – domovem i v Českých zemích. Tento projekt je realizován Národním památkovým ústavem v rámci cyklu Po stopách šlechtických rodů.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V pardubickém zámku začne rekonstrukce podle návrhu AI Design

Severní křídlo pardubického zámku čeká rekonstrukce. Vzniknout zde má podle projektu architektů z AI DESIGN společenský sál pro 270 lidí. Dominantou prostor se stane skleněné schodiště od světoznámé architektky Evy Jiřičné.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jindy nepřístupný zámek v horním centru Liberce otvírá brány veřejnosti

Zámek v Liberci se letos v létě stává centrem kulturního dění. Až do konce srpna zde proběhnou komentované prohlídky, koncerty i promítání letního kina. Program, který se bude odehrávat jak uvnitř zámku, tak i v jeho přilehlé zahradě, pokryje celkem devatenáct prázdninových dní. Jedna z nejstarších staveb ve stotisícovém městě je dlouhodobě obvykle nepřístupná, jedinou veřejnou akcí v posledních letech tam je týdenní mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm. 

Doporučené pořady

U jednoho stolu
Nový díl

U jednoho stolu

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu