ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Brownfield Přestavba brownfieldů: Nový život pro opuštěné průmyslové areály

Přestavba brownfieldů: Nový život pro opuštěné průmyslové areály

Přestavba brownfieldů: Nový život pro opuštěné průmyslové areály
25. 9. 2024 / Autor: Václav Stašek, foto: motionarray.com

Opuštěné továrny, sklady a průmyslové areály nemusí být jen smutnou připomínkou minulosti. Díky kreativním architektům a vizionářským developerům se tyto brownfieldy mění v pulzující centra moderního života, která spojují historii s budoucností.

Brownfieldy, tedy nevyužívané nebo zanedbané průmyslové oblasti, představují pro města jak výzvu, tak příležitost. Tyto rozsáhlé plochy často zabírají cenné pozemky v blízkosti center měst, ale jejich přeměna může být nákladná a složitá. Přesto se stále více měst a investorů pouští do ambiciózních projektů revitalizace, které mění tvář urbánního prostředí.

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus
9 m 06 s

Brněnský brownfield se promění na živou čtvrť pro práci, bydlení i zábavu

PSN je realitně-obchodní společnost, která na českém trhu působí již více než 32 let. V portfoliu společnosti najdeme takové stavby, jako je Tančící dům, Dům Módy na Václavském náměstí, City Empiria nebo výjimečný projekt Vanguard Prague. Nyní k těmto věhlasným stavbám přibude i nový projekt a tím je nová čtvrť Brno Jedna.

Jedním z hlavních důvodů, proč je přestavba brownfieldů tak atraktivní, je jejich potenciál pro vytvoření unikátních prostor s charakterem. Původní průmyslové budovy často nabízejí zajímavé architektonické prvky, jako jsou vysoké stropy, velká okna nebo cihlové zdi, které dodávají přestavěným prostorům osobitou atmosféru.

Mnoho úspěšných projektů kombinuje různé funkce - od bytů a kanceláří přes obchody a restaurace až po kulturní centra a veřejné prostory. Tato multifunkčnost pomáhá vytvářet živé komunity a atraktivní destinace pro místní obyvatele i návštěvníky.

Přestavba brownfieldů má také významný ekologický rozměr. Místo zabírání nové půdy na okrajích měst se využívají již existující plochy, což přispívá k udržitelnému rozvoji měst. Navíc, mnoho projektů klade důraz na energetickou účinnost a využívání obnovitelných zdrojů energie.

Příklady úspěšných přestaveb brownfieldů můžeme najít po celém světě. V Praze například vznikl z bývalé továrny na kabely moderní komplex Forum Karlín, který kombinuje kancelářské prostory s multifunkční halou pro kulturní akce. V Londýně se zase bývalá elektrárna Battersea Power Station proměnila v luxusní bytový komplex s obchody a restauracemi. 

Přestavba brownfieldů představuje skvělou příležitost, jak dát nový život zapomenutým místům a zároveň řešit problémy s nedostatkem prostoru v rostoucích městech. Tyto projekty nejen že přinášejí ekonomické a sociální benefity, ale také pomáhají zachovat industriální dědictví pro budoucí generace. S rostoucím důrazem na udržitelný rozvoj měst lze očekávat, že trend revitalizace brownfieldů bude v následujících letech ještě sílit.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Před budovou zrekonstruovaných jatek v Ostravě vykvetla první brownfieldová zahrada

Více než 9 tisíc metrů čtverečních před budovou zrekonstruovaných jatek v Ostravě se letos zazelenalo. Zahrada, která nese název Zahrada Přítomnosti, do města vnesla zcela novou veřejnou městskou zeleň. Protože se nachází na místě bývalého brownfieldu, musí se vypořádat především se zátěží chemicky znečištěné půdy. Její koncept navíc pracuje s udržitelností a adaptací na změnu klimatu. Galerie PLATO je tak první výstavní institucí, kterou obklopuje veřejná zeleň.

Mohlo by vás zajímat

Development a stavby
12 m 03 s

„Využíváme recyklát, obnovitelné materiály, zvažujeme i prefabrikaci a samozřejmostí je fotovoltaika,“ říká Alex Veselý k výstavbě Čtvrti Pod Hády v Brně.

Čtvrť Pod Hády je název projektu developerské společnosti Trikaya, který vzniká v areálu zchátralé a nevyužívané továrny Ergon v Brně Maloměřicích a Brně Obřanech. Výstavba proběhne v několika etapách a výsledkem bude nová obytná lokalita s mnoha byty, obchody a službami. Důraz je kladen na ekologický ráz projektu.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

U jednoho stolu

U jednoho stolu

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu