ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Materiály, technologie a konstrukce Progresus posiluje portfolio o největšího světového výrobce skleněných tvárnic Vitrablok, získává tak značku Seves Glass Block

Progresus posiluje portfolio o největšího světového výrobce skleněných tvárnic Vitrablok, získává tak značku Seves Glass Block

Zrušit ztišení
Přeskočit reklamu
x
10. 7. 2024 / Autor: Progresus

Investiční skupina Progresus rozšiřuje své portfolio o další tradiční český podnik: výrobce skleněných tvárnic Vitrablok, který se může pochlubit více než 100letou historií. V mezinárodním tendru na odkup závodu, jenž se ocitl v insolvenci, byla nabídka Progresus jednomyslně schválena věřitelským výborem jako nejvýhodnější pro majetkovou podstatu. Díky tomu se světoznámá značka Seves Glass Block stává součástí holdingu Progresus.

Skupina Progresus do portfolia zařazuje největšího světového výrobce skleněných tvárnic Vitrablok. Luxfery mají širokou škálu použití od standardních tvárnic přes designové tvárnice používané architekty až po technologické tvárnice s vysoce funkčními vlastnostmi. Společnost Progresus, jejíž hlavní činností jsou investice do industriálního a rezidenčního developmentu či výroba dřevostaveb a inovativních materiálů, se tak nově stává i vlastníkem výrobny skleněných tvárnic.

  • spolumajitelé skupiny Progresus JUDr. Lukáš Zrůst BA (Hons), LL.M., MBA a Lukáš Foral a ředitel společnosti Vitrablok Petr Králík

Duchcovský podnik se dostal kvůli krizovým letům 2021 a 2022 do špatné finanční situace a byl nucen vyhlásit insolvenci. Progresus odkoupil pohledávky Komerční banky v hodnotě více než 10 milionů EUR, díky čemuž se stal největším zajištěným věřitelem. Na základě souhlasu schůze věřitelů se následně investiční skupina zúčastnila mezinárodního tendru, který vyhrála.

Jsme rádi, že naše nabídka byla jednomyslně schválena jako vítězná a do našeho portfolia tak můžeme zařadit další tradiční český podnik s dlouholetou historií a mezinárodním přesahem,“ říká Lukáš Zrůst, spolumajitel skupiny Progresus, která vlastní i největšího českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov, a dodává: „V rámci své profesní dráhy insolvenčního správce jsem měl možnost projít tímto procesem s mnoha společnostmi. Vitrablok mne zaujal svým profesionálním přístupem, férovostí vedení i zaměřením na zaměstnance a byl to jeden z hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli do odkupu jít.” 

Luxfery Vitrablok jsou designovým i praktickým prvkem architektury. Našly využití v mnoha ikonických stavbách po celém světě. Tento materiál, známý svou schopností propouštět světlo a zároveň poskytovat soukromí, se stal symbolem inovace a estetiky v architektuře. Mezi nejzajímavější realizace patří práce významných architektů, jako jsou Renzo Piano, Belén Moneo či Eva Jiřičná.

Společnost Vitrablog v minulosti díky stabilní zákaznické základně dosahovala obratu kolem 25 mil EUR. Většinu tržeb generují trhy v Evropě a Severní Americe. Podnik zaměstnává více než 200 zaměstnanců v České republice a Itálii a jeho výrobní kapacita dosahuje produkce 29 mil. skleněných cihel ročně v různých velikostech a tvarech.

Zaměstnanci české pobočky se s novým vedením měli příležitost setkat ještě před oficiálním převedením podniku do nových rukou. Progresus si totiž už jako zajištěný věřitel vzal na starost vyplácení mezd. „Jsem rád, že z možných zájemců naši společnost nakonec odkoupila skupina Progresus, a závod tak zůstává v českých rukou. Již máme za sebou první debaty o rozvoji podniku a investicích do výrobního procesu. I představení nového vedení zaměstnancům hodnotím jako pozitivní. Nyní je čas se nadechnout a dívat se směrem kupředu,” říká Petr Králík, generální ředitel závodu.

V aktivitách podniku chceme rozhodně pokračovat. Plánujeme dále rozvíjet zaměření na R&D a upevňovat pozici závodu na světovém trhu,” odhaluje budoucí plány Lukáš Zrůst. Jednu změnu však podnik přece jen podstoupí již nyní: aktuálně přechází pod novou obchodní společnost Seves Glass Block s.r.o., čímž se jeho název sjednotí se silnou a známou mezinárodní značkou, pod kterou vystupuje na evropském a americkém trhu. 

Mohlo by vás zajímat

Firmy a organizace
13 m 00 s

Lukáš Zrůst, majitel RD Rýmařov a spoluzakladatel Progresus Invest Holding

Lukáš Zrůst vystudoval právo, kterému se věnoval 13 let. Jako insolvenční správce se zaměřoval na ty největší výrobní podniky. V loňském roce se se svojí skupinou Progresus Invest Holding stal majitelem společnosti RD Rýmařov, která je na trhu známá jako lídr na trhu dřevostaveb. K tomu stát se majitelem společnosti s více jak 50letou tradicí ho vedla zkušenost se stavbou vlastního domu. Od společnosti si nechal postavit dřevostavbu, což ho natolik zaujalo a uchvátilo, až nakonec firmu, kde docházelo ke generační obměně, sám koupil. Stal se tak sám sobě zákazníkem.

Mohlo by vás zajímat

Dřevostavby

Kdo je RD Rýmařov?

Společnost RD Rýmařov je na trhu známá jako firma vyrábějící a stavějící rodinné domy na klíč s využitím dřeva. Domy této společnosti najdeme jak v České republice, tak ve střední a západní Evropě. Společnost je na trhu přes 50 let a za tu dobu vystavěla bydlení pro více než 26 000 rodin. Rodinné domy od RD Rýmařov nabízejí vždy něco navíc, v dnešní době je to množství moderních technologií pro spokojený život a ekonomicky nenáročný provoz.

Mohlo by vás zajímat

Rodinné domy

Jak může RD Rýmařov pomoct větším i menším developerům?

Společnost RD Rýmařov je na trhu známá jako firma vyrábějící a stavějící rodinné domy na klíč s využitím dřeva. Za sebou má více než 50letou tradici. V portfoliu firmy lze najít také spousty realizovaných bytových domů a developerských projektů.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu