ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect na Slovensku Projekt Chaloupkova v Bratislavě navrhnou architekti z Itálie

Projekt Chaloupkova v Bratislavě navrhnou architekti z Itálie

Projekt Chaloupkova v Bratislavě navrhnou architekti z Itálie
10. 6. 2024

Vítězem mezinárodní architektonicko-urbanistické soutěže na projekt Chalupkova v Bratislavě se stalo italské studio Stefano Boeri Architetti. Investorem je společnost Penta Real Estate. Pozemek nacházející se v zóně Mlynské nivy a ohraničený ulicemi Košická a Chalupkova bude zahrnovat i administrativní budovu na ulici Mlynské nivy. Tato budova byla přepracována ve spolupráci s českým ateliérem Jakub Cigler Architekti a zohledněna v navržené urbanistické koncepci. 

Vítězem mezinárodní architektonicko-urbanistické soutěže na projekt s pracovním názvem Chalupkova se stalo italské studio Stefano Boeri Architetti. Pozemek se nachází v zóně Mlynské nivy a je ohraničen ulicemi Košická a Chalupkova. Součástí projektu je i administrativní budova na ulici Mlynské nivy, jejíž řešení nebylo součástí soutěže, ale bylo zohledněno v navržené urbanistické koncepci. Kancelářská budova vychází z projektu, který byl autorizován předchozím majitelem, a my jsme jej přepracovali s českým ateliérem Jakub Cigler Architekti.

Podmínky prvního kola mezinárodní architektonicko-urbanistické soutěže splnilo a své zadání odevzdalo celkem 83 domácích i zahraničních architektonických ateliérů. Z předložených návrhů vybrala odborná porota tři ateliéry (KCAP, Stefano Boeri Architetti a Baumschlager Eberle + Studio Perspektiv), které postoupily do druhého kola soutěže. Další tři ateliéry (Jakub Cigler Architects, BIG - Bjarke Ingels Group a MVRDV) byly vyzvány a postoupily přímo do druhého kola. Porota tak ve druhém kole soutěže hodnotila celkem šest návrhů, zastoupených kvalitními domácími i zahraničními ateliéry. Vítězem se stalo italské architektonické studio Stefano Boeri Architetti.

Italské studio realizuje oceňované projekty po celém světě. Mezi nejznámější projekty patří obytný komplex Bosco Verticale - Vertical Forest v Miláně a Villa Méditerranée v Marseille. Bosco Verticale je prototypem architektury integrující živou přírodu a získal několik mezinárodních ocenění. Studio se zaměřuje především na udržitelnou architekturu a strategický rozvoj měst.

Porota ocenila zejména kontextuální přístup při navrhování urbanistické struktury, která vychází z kompaktní blokové zástavby charakteristické pro evropská města, na rozdíl od stávající solitérní zástavby v jiných částech nově vznikajícího centra Bratislavy. Porota porovnávala vhodnost navržené urbanistické struktury pro dané území, přidanou hodnotu, kterou návrh přinese městu a jeho obyvatelům, a kvalitu pro budoucí obyvatele a klienty obchodů. Součástí projektu bude také otevřený zelený vnitroblok, který naváže na zelené veřejné prostory v sousedních projektech. Tímto propojením vznikne jeden z největších parků v hlavním městě.

Součástí projektu bude také vertikální zeleň na některých fasádách navrhovaných obytných budov.

Projekt přinese do oblasti přibližně 1 300 bytů ve čtyřech obytných budovách a další kancelářské a obchodní plochy.

Kancelářská budova již ve výstavbě

Součástí projektu Chalupkova je i administrativní budova na ulici Mlýnské nivy, jejíž řešení nebylo součástí architektonicko-urbanistické soutěže, ale bylo zohledněno v navržené urbanistické koncepci. Kancelářská budova vychází z projektu, který byl povolen předchozím vlastníkem, a společnost Penta Real Estate ji přepracovala s českým ateliérem Jakub Cigler Architekti. Stavební práce byly zahájeny na konci loňského roku.

Kancelářská budova bude splňovat nejvyšší požadavky na udržitelnost v souladu s certifikací LEED Platinum. Technologie použité v budově budou usilovat o to, aby byla budova při provozu uhlíkově neutrální v souladu s certifikací LEED Zero Carbon.

Mohlo by vás zajímat

Development a stavby
15 m 29 s

Peter Murín ze společnosti CRESCO Real Estate

CRESCO Real Estate je největší slovenský rezidenční developer. Společnost byla založena roku 1992 a od té doby zrealizovala mnoho úspěšných developerských projektů. Většinu z nich najdeme v Bratislavě, ale výjimkou nejsou ani projekty v jiných částech Slovenska. Společnost je podepsána například pod projekty III Věže či obytná čtvrť Slnečnice, které mění tvář hlavního města. Nedílnou součástí realizace každého projektu je splnění vysokých požadavků na technologické zhotovení. Cílem společnosti je vytvářet plnohodnotný prostor, ve kterém jsou upřednostněny kvalita, design, funkčnost i bezpečí. Naším hostem ve studiu byl Peter Murín, development manager společnosti CRESCO Real Estate.

 

Mohlo by vás zajímat

Developeři a investiční skupiny
17 m 55 s

Jakub Gossányi ze společnosti Immocap

Společnost Immocap se profiluje jako inovativní slovenský developer. Za více než 27 let fungování má společnost na kontě mnoho projektů, které oživily několik lokalit Bratislavy. Developer v hlavním městě vybudoval například nákupní centrum Central, realizoval modernizaci podchodu na Trnavském mýtu a v posledních letech je spojen především s kancelářskými projekty Lakeside Park 02 či The Mill. Společnost v současné době disponuje lukrativními pozemky v Novém Městě, Ružinově, ale i v bratislavském downtownu.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
14 m 57 s

Roman Talaš a Juraj Suchánek představují Inštitút urbánneho rozvoja

Inštitút urbánneho rozvoja v Bratislavě je občanské sdružení zaměřené na podporu udržitelného rozvoje měst a městských oblastí na Slovensku, zejména v Bratislavě. Organizace se zabývá výzkumem, vzděláváním, konzultacemi a projekty zaměřenými na zlepšení kvality života ve městech.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu