ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Zajímavé projekty Projekt příměstského parku ,,Soutok" získal prestižní mezinárodní ocenění!

Projekt příměstského parku ,,Soutok" získal prestižní mezinárodní ocenění!

Projekt příměstského parku ,,Soutok" získal prestižní mezinárodní ocenění!
11. 10. 2024 / Autor: Václav Stašek, zdroj: IPR Praha

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) slaví úspěch s projektem příměstského parku Soutok, který 3.října 2024 obdržel významné ocenění WMNP Awards v britském Birminghamu. Tento projekt představuje inovativní přístup k revitalizaci krajiny a ekologické ochraně území na soutoku Berounky a Vltavy. Je to velký úspěch, soutěže se zúčastnily týmy z celého světa, do finále jich postoupilo sedm. 

Inovativní přístup a mezinárodní uznání

Projekt příměstského parku ,,Soutok" se vyznačuje komplexním zapojením různých aktérů – místních obyvatel, odborných institucí, městských částí a dalších zainteresovaných stran. Cílem je vytvořit ucelený plán, který zohlední potřeby jak přírody, tak obyvatel a poskytne ekologicky šetrná řešení pro ochranu krajiny. Zahrnuje mimo jiné revitalizaci břehů obou řek, posílení biodiverzity a opatření ke zlepšení zadržování vody v krajině. Důležitou součástí je také přírodně šetrná protipovodňová ochrana, která zajistí bezpečí pro sousedící obce.

Projekt se skládá ze dvou hlavních iniciativ. První se zaměřuje na interpretaci aspektů krajiny prostřednictvím umění, což je reakce na rostoucí problém ztráty kontaktu s přírodou a jeho dopadu na zdraví, především u dětí. Tato iniciativa zkoumá, jak může umění pomoci lidem prohloubit jejich vztah k přírodě a zvýšit povědomí o jejím významu. Druhá iniciativa se zabývá konkrétními opatřeními pro snížení dopadů klimatické změny, jako je zlepšení pohlcování slunečního záření nebo integrace udržitelných praktik do příměstského zemědělství.

Vítězství na WMNP Awards je výsledkem pečlivě připraveného návrhu, který byl vybrán z mezinárodní soutěže zahrnující týmy z celého světa. Návrh, na kterém se podílela architektonická studia z Katalánska, České republiky a Francie, byl konzultován s veřejností i odborníky a jejich připomínky byly zahrnuty do finální podoby projektu. Porota ocenila zejména komplexní přístup k řízení a financování projektu, stejně jako program komunitních aktivit zaměřených na zapojení místních obyvatel.

Budoucnost příměstského parku Soutok

Realizace parku Soutok přinese nové příležitosti pro ekologickou obnovu a zároveň poskytne prostor pro vzdělávací aktivity a zapojení veřejnosti do péče o krajinu. Park bude fungovat jako „laboratoř proměny“ otevřené krajiny, která hledá nové způsoby, jak udržitelně rozvíjet město v době klimatických změn. Tento projekt může inspirovat další města, aby následovala příklad Prahy a zaměřila se na udržitelný rozvoj svých území.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Hledá se budoucí podoba příměstského parku Soutok v Praze

Praha vyhlásila mezinárodní krajinářsko-urbanistickou soutěž na příměstský park na soutoku Berounky a Vltavy. Jedná se o území o rozloze přes 1000 hektarů. Mezinárodní soutěž o návrh příměstského parku má za cíl vybrat tým zpracovatelů, který dokáže navrhnout budoucí podobu této říční krajiny a její dlouhodobý rozvoj formou příměstského parku.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nezisková organizace kritizuje chystanou sjezdovku v parku Soutok, ta ale není součástí projektu

Nezisková organizace Arnika zveřejnila petici, v níž kritizuje některé body plánovaného projektu příměstského parku Soutok, který má vzniknout na soutoku Vltavy a Berounky. Vadí jí, že součástí je také výstavba sportoviště včetně lyžařské sjezdovky. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy se ale nyní důrazně ohradil proti tomuto tvrzení a uvedl na pravou míru několik nepravd o současném stavu projektu.

Mohlo by vás zajímat

Zajímavé projekty

Revitalizace nábřeží a vodních ploch ve městech

Revitalizace nábřeží a vodních ploch v českých městech přináší nový rozměr veřejného prostoru. Vodní plochy již nejsou jen estetickým prvkem, ale funkční součástí městské infrastruktury, která nabízí prostor pro relaxaci, kulturu a zároveň řeší ekologické a urbanistické potřeby měst. Jaké jsou hlavní cíle a přínosy těchto projektů?

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

U jednoho stolu

U jednoho stolu

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu