ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Veřejný sektor Veřejné stavby Rozhledna Kobylí - unikátní spirálová stezka nad vinohrady

Rozhledna Kobylí - unikátní spirálová stezka nad vinohrady

Rozhledna Kobylí - unikátní spirálová stezka nad vinohrady
6. 7. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Nedaleko Břeclavi na jižní Moravě se můžete vydat na unikátní vyhlídku. Na Kobylím vrchu, kterému místní říkají Homole, stojí rozhledna, která vás upoutá netradiční vizáží. Tento moderní architektonický klenot nabízí nejen úchvatné výhledy, ale i jedinečný zážitek pro všechny milovníky přírody, turistiky a vína.

Lokalita a přístup

Rozhledna Kobylí vrch se nachází poblíž obce Kobylí v srdci vinařského regionu. Její poloha na vrcholu kopce zaručuje nádherné výhledy na okolní krajinu. Přístup k rozhledně je možný pěšky, na kole nebo autem, přičemž poslední úsek cesty je třeba absolvovat pěšky. Pro turisty je připravena značená stezka, která vede přímo k rozhledně a je lemována informačními tabulemi o místní flóře a fauně.

Architektura a design

Rozhledna Kobylí vrch je unikátní svou architekturou a designem. Navrhl ji architektonický ateliér Keeo architekti, který se inspiroval místní krajinou a vínem, což se promítá do tvaru a materiálů rozhledny. Konstrukce je spirálovitá, což symbolizuje nekonečno a věčný koloběh života, a je vyrobena převážně ze dřeva a oceli. Výška rozhledny dosahuje 7,5 metru, ale díky své poloze nabízí výhledy, které zanechají nezapomenutelný dojem.

„Bylo nám jasné, že k návrhu musíme přistupovat s citlivým ohledem na krásné vinařské okolí. Smyslem stavby neměl být pouze výhled. Chtěli jsme nenarušit krajinu a splynout s okolím. Rozhodli jsme se vytvořit rozhlednu na motivy kruhu, jedná se spíše o nakloněnou rovinu či rampu z které je nádherný výhled, a přitom se nejedná o žádný stožár,“ říká architekt Jiří Vojtěšek. Výsledkem je rozhledna s výsečí 334°. Atrakce je přístupná i pro vozíčkáře.

Výhledy a zážitky

Z vrcholu rozhledny se otevírá panoramatický výhled na jižní Moravu. Návštěvníci mohou vidět rozlehlé vinice, malebné vesnice a za dobrého počasí dokonce i vzdálené vrcholky Bílých Karpat a Pálavy. Každé roční období nabízí jiný pohled – od jarního rozkvětu přes letní zeleň, podzimní barevnou paletu až po zimní klid a bělost.

Vinařství a místní kultura

Oblast kolem rozhledny Kobylí vrch je proslulá svými vinicemi a kvalitním vínem. Místní vinaři rádi přivítají návštěvníky ve svých sklepech, kde mohou ochutnat různé odrůdy vín a dozvědět se více o procesu výroby vína. V okolních vesnicích je mnoho rodinných vinařství, která nabízejí osobní a autentický zážitek.

Praktické informace

Rozhledna Kobylí vrch je otevřena celoročně a vstup je zdarma. Nejlepší doba k návštěvě je od jara do podzimu, kdy je krajina nejpestřejší a počasí příjemné. K rozhledně vede dobře značená turistická stezka, která je vhodná i pro rodiny s dětmi.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
11 m 37 s

Architekti Jiří Vojtěšek a Jakub Roleček z ateliéru KEEO architekti

Ateliér KEEO byl založen roku 2013 v Brně. Architekti Jiří Vojtěšek a Jakub Roleček při plánování svých projektů čerpají ze zkušeností v českých i v zahraničních studiích. Atelér působí v oblastech architektury, urbanismu a krajinářské tvorby. Roku 2019 získal ateliér první cenu v kategorii novostavby v soutěži Grand Prix Architektů za rozhlednu Stezka nad vinohrady.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Rozhledny se v České republice staly významnými architektonickými stavbami

Rozhledny patří dlouhodobě mezi atraktivní turistické cíle v České republice. V celosvětovém měřítku se ČR může řadit mezi rozhlednové velmoci. Aktuálně se uvádí, že je u nás přes 450 rozhleden a vyhlídkových věží a některé z nich se pyšní moderní a kvalitní architekturou.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Z Rozhledny Vysoké Pole na Zlínsku je možné sledovat vznik nové přehrady

Rozhledny patří dlouhodobě mezi oblíbené turistické atrakce. Česká republika je dokonce jakousi velmocí, co se počtu rozhleden týká. Aktuálně je u nás zhruba 500 rozhleden a vyhlídkových věží, většina z nich se pyšní kvalitní architekturou. To se týká také té s názvem Rozhledna Vysoké Pole. Tyčí se mezi stejnojmennou obcí a Vlachovou Lhotou na Valašsku. Její podobu má na starosti zlínský ateliér m.aus architects.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu