ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Scénu pro festival Smetanova Litomyšl navrhne architekt Josef Pleskot

Scénu pro festival Smetanova Litomyšl navrhne architekt Josef Pleskot

Scénu pro festival Smetanova Litomyšl navrhne architekt Josef Pleskot
29. 6. 2024 / Autor: Zdroj: www.smetanovalitomysl.cz

Smetanova Litomyšl se už druhým rokem odehrává v náhradních prostorách místní sportovní haly. Zámecké nádvoří, které je tradičním festivalovým pódiem, totiž zůstává veřejnosti nepřístupné kvůli rekonstrukci zámku. Už příští rok by ale nádvoří mělo získat novou scénu se střechou. Tu navíc navrhne renomovaný architekt Josef Pleskot. Ten je v Litomyšli podepsaný pod mnoho jiných projektů.

Přípravě nové scény předcházel archeologický průzkum nádvoří, který zjistil zbytky původních staveb a barokní chodbu pro odvodnění. Zámek je národní kulturní památka a památka UNESCO, což návrh musí respektovat. Nově se hlediště rozdělí na dvě části a nakloní se ke středu, kam architekt umístil schodiště. Změní se i pódium včetně zázemí pro účinkující a techniky. Zastřešení bude u většiny koncertů spíše zatažené, i kvůli akustice. V případě zvláštních projektů bude moci být střecha roztažená asi z jedné poloviny, která bude pohyblivá.

„Na začátku všeho mého uvažování byl konec životnosti stávajícího zastřešení, které bylo vkládáno do nádvoří, a všechny – jak provozovatele, tak památkáře – zlobilo, že scéna ucpává nádvoří, že není vidět architektura a arkády. Další důležitá věc je funkčnost. Při větším poryvu větru střecha nedržela pohromadě a muselo se třeba i přerušovat představení. Takže bylo řečeno, ať zkusíme vymyslet něco nového," řekl Josef Pleskot v rozhovoru pro festival Smetanova Litomyšl. 

Projekt nezahrnuje ale jen tvorbu nové scény, architekt se zaměří na komplexní řešení včetně zázemí účinkujících a techniků.

„Důležité je, aby festival mohl provozovat nejenom hudbu v základní podobě, jako třeba v koncertní síni, ale aby bylo možné provozovat i představení s nějakou scénografií, protože Smetanova Litomyšl je festival, kde má své významné místo opera a měl by dávat prostor i dalším žánrům. Také orchestr musí mít důstojné místo před nebo pod pódiem. To všechno jsme museli zohlednit, ale tak, aby krása památkového objektu nebyla porušena a zároveň tam nepršelo," dodává architekt. 

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
17 m 16 s

Josef Pleskot

Chodil na hodiny kreslení a zprvu si myslel, že bude malířem. Rodiče to však architektovi Josefu Pleskotovi zakázali. Důvodem byla tehdejší politická situace v zemi. Hledal proto alternativu, jelikož se odmala zajímal o historii a četl hodně knih.

Mohlo by vás zajímat

3 m 43 s

Josef Pleskot: Vývoj architektury v Čechách a ve světě

TV Architect na Summitu architektury a rozvoje: Kam kráčí architektura a stavební rozvoj

Jak se vyvíjí současná architektura u nás a ve světě? Nejen na tuto otázku odpovídali přední světoví i čeští architekti na jarním Summitu architektury a rozvoje, který se konal v pražském Obecním domě. Konferenci o stavebním rozvoji pořádalo Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR), jež do hlavního města přivedlo takové velikány architektury, jako je například Sou Fujimoto (Japonsko), Ian Ritchie (Velká Británie), Peter Gero (Německo), Ed Clark (Velká Británie) nebo česká architektka, která se svými stavbami proslavila i v Londýně - Eva Jiřičná. Domácí scénu reprezentovali děkan FA ČVUT Ladislav Lábus a členové SAR Josef Pleskot, Pavel Hnilička nebo Zdeněk Fránek.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality
4 m 30 s

VIDEO: Josef Pleskot provází unikátní výstavou, která shrnula jeho tvorbu v Praze, Ostravě a Litomyšli

Výstavu, která přibližovala tvorbu architekta Josefa Pleskota, vidělo v pražském Muzeu Kampa 21 512 návštěvníků. Podle pořadatelů jde o jednu z nejvíce navštívených výstav o architektuře za poslední roky. Výstavu mohli zájemci navštívit od listopadu do letošního února. Pokud jste výstavu nestihli, podívejte se na video, v němž sám Josef Pleskot provází výstavním sálem a popisuje svou nejzásadnější tvorbu.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu