ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Veřejný sektor Veřejné stavby Slapy budou mít nový obecní úřad

Slapy budou mít nový obecní úřad

Slapy budou mít nový obecní úřad
11. 6. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Obec Slapy se dočká nového obecního úřadu. Porota v architektonické soutěži vybrala střídmou stavbu se sedlovou střechou z pera ateliéru Filsak Architekti. Komise byla složena z odborníků, mimo jiné za účasti architektů Davida Vávry a Jana Sedláka.

Vítězný návrh porota zvolila díky lapidárnímu, a přitom důmyslnému řešení dispozice. Návrh má adekvátní měřítko odpovídající obci Slapy. Budova působí přirozeně, nenuceně roste a zapadá do kontextu místa. Komise rovněž vyzdvihla otevřenost objektu.

Návrh studia Karel Filsak architekti má jasný urbanistický cíl, a to vytvořit reprezentativní prostor centra obce. Obecní úřad je domem pro veřejnost. Budova samosprávy by podle architekta Karla Filsaka měla vzbuzovat respekt a vážnost, ale zároveň by měla být vlídná a hlavně otevřená.

Dům jako keramický monolit

Novostavba je navržena v souladu s historií místa. Její půdorys přímo kopíruje předchozí již zaniklou stavbu. Objekt se snaží napodobit tradiční cihlový dům, jasně ale definuje objekt občanské samosprávy. Stavba je jednoduchá, klidná, ale zároveň dostatečně důstojná a reprezentativní. Jelikož se jedná o budovu veřejnou, a tedy výjimečnou, měřítko fasády se snaží být nápadnější než okolní soukromé stavby. Zvenku dům působí jako koherentní sochařská struktura z keramiky. Cihelná fasáda plynule přechází bez předělů a nadbytečných detailů v keramickou sedlovou střechu stejného barevného odstínu.

Budova je rozdělena do dvou nadzemních pater. Cílem bylo budovu otevřít veřejnosti a vytvořit zde komunitní místo. Nejdůležitější část provozu – multifunkční vstupní prostor, který slouží jako společenský sál a vstupní hala, navazuje přímo na venkovní prostor. Sál je osvětlen čtveřicí vertikálních otvorů, interiér tak přechází do exteriéru. Zajímavostí je sochařsky pojaté reprezentativní schodiště, které se stává jakousi výzdobou a značkou vnitřního prostoru.

Na střeše je keramická pálená taška a na fasádách cihla, což jsou materiály, které tvoří základ staveb v okolí. Na fasádách je cihla neomítnuta, aby se ukázala ve své přirozené a nestárnoucí kráse. Skutečnost, že střecha plynule navazuje na cihelný plášť, zdůrazňuje abstrahovanou formu domu se sedlovou střechou. Střecha se tak vizuálně propojuje se zdmi, čímž lépe vyniká čistá forma budovy.

Mohlo by vás zajímat

Zajímavosti
3 m 24 s

Emoce z místa: EXPO 2020 pohledem Zdeňka Lukeše a Davida Vávry

Světová výstava Expo 2020 v Dubaji je za námi. Hlavním tématem šestiměsíční expozice, která začala loni 1. října poté, co byla kvůli koronaviru o rok odložena, bylo spojování myšlenek a vytváření budoucnosti. Předními tématy byly udržitelnost, mobilita a příležitosti. Výstavu ve Spojených arabských emirátech navštívilo zhruba 23 milionů návštěvníků. Do českého pavilonu pak zavítalo přes milion lidí. Expo 2020 si nenechali ujít ani architekt David Vávra a historik architektury Zdeněk Lukeš. Vy se nyní můžete podívat, jak výstavu zachytili jejich pohledem.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
13 m 02 s

David Vávra

David Vávra je český architekt, herec a spisovatel. V 70. letech stál u vzniku divadla Sklep v Praze. Jako architekt se věnuje především obnovám budov. Je podepsán ale i pod několika zcela vlastními projekty. Veřejnost má jeho osobu spjatou s televizním seriálem Šumná města, který mapoval moderní českou a moravskou architekturu. Davida Vávru nikdy neopouští humor, hravost a vyrovnaný nadhled, což se promítá i do jeho tvorby.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu