ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Startuje další fáze nejrozsáhlejšího městského projektu v novodobých dějinách Prahy – etapa Smíchov City Jih je stěžejní!

Startuje další fáze nejrozsáhlejšího městského projektu v novodobých dějinách Prahy – etapa Smíchov City Jih je stěžejní!

Startuje další fáze nejrozsáhlejšího městského projektu v novodobých dějinách Prahy – etapa Smíchov City Jih je stěžejní!
14. 6. 2024 / Autor: TV Architect

Smíchov City je největším urbanizačním projektem v centru Prahy od vzniku Vinohrad na konci 19. století. Po úspěšném dokončení první rezidenční fáze se projekt nyní zaměřuje na okolí smíchovského železničního terminálu, kde vznikne nejrozsáhlejší část celého projektu. Dominantou této etapy bude centrála České spořitelny.

Projekt Smíchov City tvoří dvě části, a to Sever s převažující bytovou výstavbou a Jih představující moderní komerční segment. Dominantou jižní části projektu bude nový kampus České spořitelny, dále bude zahrnovat další tři administrativní objekty a hotel. Na projekt pak plynule naváže výstavba dalšího rezidenčního segmentu, třetí fáze projektu, která propojí Smíchov City Jih a Sever. Součástí projektu je i výstavba souvisejících infrastrukturálních staveb, které budou zahrnovat modernizaci železniční stanice a výstavbu dopravního terminálu včetně velkokapacitního parkovacího domu. Plánovaná je též realizace spádové základní školy. Developerem Smíchov City je společnost Sekyra Group.

„Startuje výstavba Smíchov City Jih, jejíž dominantou se stane centrála České spořitelny, na kterou naváže soubor administrativních budov. Symbolickým vyústěním téměř kilometrové pěší třídy Madeleine Albrightové bude nový dopravní terminál včetně hotelu, revitalizované železniční stanice a parkovacího domu pro veřejnost. Celková investice do této fáze projektu dosáhne 30 miliard korun,“ zdůrazňuje Luděk Sekyra, předseda představenstva Sekyra Group, a dodává: „Věřím, že výstavba Smíchov City bude klíčovým impulzem pro rozvoj města. Naší ambicí je vytvořit nové centrum Prahy, které se stane moderní alternativou k historickému jádru metropole. Záměrem je, aby kilometrová pěší zóna, která protne celý projekt, vytvořila kulturu korza, kulturu pěšího bulváru jako komunikační osy, ale i komunitního místa setkávání a občanských aktivit.“

Nový kampus bude otevřený veřejnosti

Kampus České spořitelny budou tvořit čtyři budovy. Mezi nimi povede kilometr dlouhý bulvár spojující Smíchovské nádraží a autobusové nádraží Na Knížecí.  

Cílem Spořitelny vždy bylo stát se součástí komunity a podporovat její finanční zdraví a prosperitu. Proto mám velkou radost, že nový kampus stavíme na Smíchově, ve středu města a komunity,“ říká Tomáš Salomon, generální ředitel České spořitelny, a dodává: „Chceme být dobrým sousedem a kampus maximálně otevřít obyvatelům Smíchova jako přátelské místo setkávání, které 365 dnů v roce nabízí kulturní program.“

Celým kampusem bude procházet veřejná pasáž spojená s hlavním bulvárem, kde budou moci obyvatelé využít řadu obchodů, kaváren a také veřejnosti volně přístupnou velkou zaměstnaneckou restauraci. Přímo z pasáže bude vstup do multifunkčního auditoria s kapacitou 380 návštěvníků, které bude s veřejným prostranstvím před kampusem propojitelné jako přirozené kulturní centrum. Auditorium doplní tzv. Španělské schody, tedy venkovní tribuna s vlastním pódiem a kapacitou 150 diváků sloužící zároveň jako propojení dvou budov kampusu. Důležitou částí kampusu bude multimediální Centrum finančního vzdělávání nejen pro žáky a studenty základních a středních škol, ale také pro seniory.

Ve spolupráci s představiteli občanské a kulturní sféry chceme kampus 365 dnů v roce naplňovat programem. Budeme investovat do profesionální dramaturgie – výstav, koncertů, filmových i divadelních představení, workshopů, dětských dnů a sportovních akcí, které zajistí, že kampus nebude mrtvou administrativní zónou, ale živým komunitním centrem,“ říká Salomon.

Provoz kampusu bude díky tepelným čerpadlům a fotovoltaice uhlíkově neutrální. Na střechách budou fungovat včelíny i lesní školka produkující stovky stromových sazenic ročně. Díky využití vlastních studní, rezervoárů na dešťovou vodu a čističek užitkové vody nebude kampus pro provozní účely využívat pitnou vodu z vodovodního řadu.

Kampus navrhlo renomované rakouské architektonické studio Baumschlager Eberle Architekten spolu s kanceláří Pavel Hnilička Architects+Planners. O vítězi rozhodla architektonická soutěž za účasti 166 architektonických kanceláří. Interiéry navrhlo nizozemské architektonické studio HofmanDujardin.

Městská část plná života 

Chystaný hotel bude zahrnovat krytou tržnici nabízející čerstvé potraviny. Návštěvníci zde najdou i centrální bar, supermarket a o víkendu se zde budou konat farmářské trhy. Atraktivitu místa zvýší i chystaný kulturní program zahrnující různé workshopy, akustická vystoupení umělců či taneční večery.  

Odkaz na významné ženy

Developer Sekyra Group pojmenoval ulice v projektu Smíchov City po významných ženách 20. století. Hlavní tepnou jižní části bude bulvár s trasami pro pěší i cyklisty pojmenovaný po smíchovské rodačce Madeleine Albrightové. Dva přilehlé parky, jeden s přírodním amfiteátrem, nazvaný park Arendtové, a druhý více relaxační, nazvaný park Alice a Anny Masarykových, zajistí kvalitní klidný veřejný prostor. Dále zde jsou ulice socioložky a publicistky Jiřiny Šiklové, mecenášky umění Medy Mládkové či Růženy Vackové, teoretičky umění a jedné z nejstatečnějších českých disidentek.

Kvalitní čtvrť plná možností

Současně s pracemi na jižní etapě probíhá příprava pokračování výstavby severní části. Tato třetí fáze výstavby by měla započít na přelomu letošního a příštího roku. Čtvrtá závěrečná etapa bude přiléhat k Radlické ulici. V těchto místech vznikne významný veřejný prostor, jehož součástí bude mimo jiné budova Radlické kulturní sportovny, kterou se společnost Sekyra Group zavázala zachovat. Prostor vytvořila skupina nadšenců z opuštěného drážního skladu jako místo pro setkávání, kulturu a sportovní vyžití.

Zahájení projektu Smíchov City předcházela pečlivá patnáctiletá příprava, která zahrnovala řadu předběžných studií, změnu územního plánu, řešení dopravní infrastruktury a především velké mezinárodní architektonické soutěže. Promyšlenou koncepci Smíchov City výjimečně ocenili i přísní komisaři UNESCO, podle nichž nová zástavba nenaruší světové památkové dědictví Prahy. 

Čtvrť Smíchov City nabídne práci, bydlení, služby a veškerou občanskou vybavenost, a to vše v komfortní dostupnosti. Nedílnou součástí bude i příjemný veřejný prostor. Rušný Smíchov získá nová klidná místa vhodná pro piknik i relaxaci. Celkově na Smíchově přibudou více než dva hektary zelených ploch. Aleje stromů jsou navíc koncipovány tak, aby nabídly průhledy na Pražský hrad, zlíchovský kostelík nebo Vyšehrad.

„Smíchov City je skvělým příkladem kvalitního developerského projektu. Proběhly zde soutěže na jeho jednotlivé části, na školu a bytovky i administrativní část. Je zde také výjimečně dobře dimenzovaný veřejný prostor včetně dvou parků. Celý soubor staveb má vysokou architektonickou i urbanistickou kvalitu. Nyní dochází k zahájení stavby v jižní části smíchovského brownfieldu, kde má vzniknout administrativní část. Zároveň už probíhá rekonstrukce přilehlého nádraží a významného dopravního uzlu, kde město vybuduje moderní dopravní terminál, v rámci kterého vznikne mimo jiné záchytné parkoviště pro tisíc aut. V poslední etapě se promění ulice Nádražní. Spolupráce na Smíchově je příkladná, své záměry zde koordinovaně provádí soukromý sektor, stát a město. Věřím, že dopravní terminál a centrála České spořitelny budou dobře fungovat a vytvoří živé město krátkých vzdáleností, kde jsou práce, bydlení a zábava na jednom místě. A v budoucnu také třeba i rychlovlak do Mnichova,“ říká náměstek primátora pro oblast územního a strategického rozvoje Petr Hlaváček.

S výstavbou Smíchov City jsme začali v roce 2020. Jde o projekt, který vyžaduje velmi náročnou koordinaci s mnoha subjekty, které na daném území též realizují své projekty. Aktuálně na místě probíhají práce na významné dopravní infrastruktuře a chystá se výstavba základní školy. Díky profesionálnímu přístupu všech dotčených stran jde ale zatím vše podle plánu. Předpokládáme tedy, že projekt Smíchov City kompletně dokončíme do roku 2032, a dodržíme tak avizovaný harmonogram. Těšíme se, až bude Smíchov City plně funkční čtvrtí a bude nejen svým obyvatelům příjemným místem pro život a k setkávání,“ dodává Leoš Anderle, výkonný ředitel společnosti Sekyra Group.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Líbí se vám chystaný projekt Šemíkův břeh na smíchovském nábřeží? Proměnu zanedbané lokality můžete podpořit v online petici!

Pražská čtvrť Smíchov patří v současnosti mezi nejrychleji se rozvíjející čtvrti v rámci celého hlavního města Prahy. Cílem je propojit lokalitu v blízkosti samotného centra s okolní městskou strukturou a vzniknout by zde měla atraktivní městská čtvrť. O tento záměr snaží i architekt Stanislav Fiala, který zde chystá spolu s investorem SEBRE projekt Šemíkův břeh. Díky němu by se přímo smíchovská náplavka měla proměnit na místo plné života s novými byty, obchody i promenádou kolem Vltavy. Projektu dlouhodobě fandí například i režisér a bývalý zastupitel Prahy 5 Jan Hřebejk. Projekt Šemíkův břeh nyní můžete podpořit i vy podpisem online petice ZDE!

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus
25 m 54 s

Luděk Sekyra, Boris Redčenkov a Tomáš Homola nad projektem Smíchov City

Smíchov je tradiční pražská čtvrť s bohatou historií v těsné blízkosti historického centra hlavního města. Sousedí s Malou Stranou a přes řeku je památný Vyšehrad. V 19. století se stal Smíchov epicentrem vznikajícího průmyslu, který se ovšem ve 20. století zastavil a zůstal zde jeden z největších pražských brownfieldů. Toto území ale v nadcházejících letech čeká velmi zásadní proměna. Jde o největší projekt v moderních dějinách. O tomto projektu diskutovali u jednoho stolu osobnosti, které se na rozvoji tohoto území významně podílejí. Luděk Sekyra je zakladatel společnosti Sekyra Group a hlavní investor záměru. Boris Redčenkov, architekt z ateliéru A69 a autor urbanistického konceptu. Tomáš Homola, místostarosta městské části Praha 5, který je zodpovědný za strategický rozvoj.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu