ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Zajímavé projekty Terminál Smíchov: Moderní dopravní uzel mění podobu pražské dopravy

Terminál Smíchov: Moderní dopravní uzel mění podobu pražské dopravy

Terminál Smíchov: Moderní dopravní uzel mění podobu pražské dopravy
Včera / Autor: Václav Stašek, zdroj: IPR Praha

Terminál Smíchov, jeden z největších pražských projektů moderní dopravní infrastruktury, přináší zásadní proměnu Smíchovského nádraží. Tento multimodální dopravní uzel bude nejen místem pro přestupy mezi různými druhy dopravy, ale také moderním centrem, které propojí městskou hromadnou dopravu, cyklisty i chodce. Co všechno přinese a jak ovlivní život v Praze?

Projekt Terminál Smíchov přináší rozsáhlou revitalizaci celé oblasti Smíchovského nádraží, které se stane jedním z nejdůležitějších dopravních uzlů v hlavním městě. Cílem projektu je vytvořit moderní dopravní terminál, který zjednoduší přestup mezi jednotlivými druhy dopravy a nabídne cestujícím komfortní zázemí.

Klíčovou součástí projektu je výstavba nového autobusového nádraží, které bude přímo napojeno na stávající železniční stanici a metro. Díky tomu se cestujícím výrazně usnadní přestupy mezi autobusy, vlaky a metrem. Plánovaná je také nová tramvajová trať, která propojí terminál s okolními čtvrtěmi a významně zlepší dopravní dostupnost celé oblasti.

Kromě dopravních inovací se projekt zaměřuje i na komfort pro pěší a cyklisty. Vzniknou nové pěší zóny, které budou bezpečné a pohodlné, a také cyklostezky s parkovišti pro kola. Díky tomu se Smíchov stane místem, kde se snadno kombinuje individuální a veřejná doprava.

Terminál Smíchov přinese i nová obchodní a občanská zařízení. Cestující budou mít k dispozici obchody, restaurace a další služby, které zpříjemní čekání na spoj. Součástí projektu je také rozsáhlá úprava okolního prostoru, kde se plánuje výsadba zeleně a relaxační zóny pro obyvatele a návštěvníky.

Terminál Smíchov bude jedním z nejmodernějších dopravních uzlů v Praze, který výrazně zlepší spojení mezi různými částmi města a přilehlými oblastmi. Projekt přinese lepší dostupnost, více pohodlí pro cestující a také nové možnosti pro volnočasové aktivity. Celkově jde o krok kupředu v rozvoji pražské infrastruktury, který přinese přínosy nejen obyvatelům Smíchova, ale celé metropoli.

Naše redakce bude projekt nadále sledovat a přinášet aktuální informace.

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus
25 m 54 s

Luděk Sekyra, Boris Redčenkov a Tomáš Homola nad projektem Smíchov City

Smíchov je tradiční pražská čtvrť s bohatou historií v těsné blízkosti historického centra hlavního města. Sousedí s Malou Stranou a přes řeku je památný Vyšehrad. V 19. století se stal Smíchov epicentrem vznikajícího průmyslu, který se ovšem ve 20. století zastavil a zůstal zde jeden z největších pražských brownfieldů. Toto území ale v nadcházejících letech čeká velmi zásadní proměna. Jde o největší projekt v moderních dějinách. O tomto projektu diskutovali u jednoho stolu osobnosti, které se na rozvoji tohoto území významně podílejí. Luděk Sekyra je zakladatel společnosti Sekyra Group a hlavní investor záměru. Boris Redčenkov, architekt z ateliéru A69 a autor urbanistického konceptu. Tomáš Homola, místostarosta městské části Praha 5, který je zodpovědný za strategický rozvoj.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jak se mění Praha - městské části

V Praze se po desítkách let začínají stavět nové městské čtvrti, které v budoucnu promění podobu hlavního města. Nejedná se ale rozhodně o projekty se stovkami bytů, plány jsou daleko větší, investoři se totiž zaměřili na přeměnu nevyužívaných lokalit, takzvaných brownfieldů. Jejich rozloha v desítkách až stovkách hektarů umožňuje stavět nové městské čtvrti s tisícovkami bytů a novými pracovními příležitostmi. Největší čtvrti vyrůstají na Žižkově, Smíchově či v Bubnech.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

U jednoho stolu

U jednoho stolu

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu