ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Historické budovy Veřejnosti se otevřelo obnovené piano nobile hlavní budovy státního zámku Ploskovice

Veřejnosti se otevřelo obnovené piano nobile hlavní budovy státního zámku Ploskovice

Veřejnosti se otevřelo obnovené piano nobile hlavní budovy státního zámku Ploskovice
14. 7. 2024 / Autor: NPÚ

Interiéry zámku, které byly zařízeny pro penzionovaného rakouského císaře Ferdinanda V. Habsburského a jeho manželku Marii Annu, poskytují pohled do soukromých apartmá císařského páru z 19. století. Nově obnovená prohlídková trasa, jejíž realizace stála 7 milionů korun, je součástí projektu Habsburkové – domovem i v Českých zemích. Tento projekt je realizován Národním památkovým ústavem v rámci cyklu Po stopách šlechtických rodů.

Návštěvníci se mohou těšit na zcela novou prohlídkovou trasu, která představuje původní funkci, vybavení a dekorace všech místností tak, jak byly zařízeny pro penzionovaného rakouského císaře Ferdinanda V. Habsburského a jeho manželku Marii Annu v letech 1852 až 1853. Instalace zahrnuje nástropní malby významného českého malíře Josefa Navrátila a zrestaurovaný nábytek, tapety a čalounění vyrobené podle původních vzorů. Vybavení místností je uspořádáno podle historických pramenů, které dokumentují vzhled a rozmístění místností ve 2. polovině 19. století. Práce na reinstalaci zámeckého piano nobile začaly již v září 2023.

„Úkolem Národního památkového ústavu je pečovat o mimořádné dědictví předchozích generací. Na tento odkaz navazujeme letos obnovou zámku Ploskovice. Návštěvníky zde seznamujeme s příslušníky toskánské linie rodu Habsburků a jejich letními sídly v Českých zemích. Ploskovická reinstalace hlavního okruhu má ambici vrátit interiéry do podoby, jakou znal excísař Ferdinand V. Dobrotivý se svou chotí Marií Annou,“ uvádí generální ředitelka Naďa Goryczková.

Císař Ferdinand I., známý v Čechách a Uhrách jako Ferdinand V. (Dobrotivý), se narodil v roce 1793 jako syn císaře Františka II. a jeho druhé manželky Marie Terezie Neapolské. Vládl v letech 1835–1848. Jeho manželkou byla Marie Anna Savojská z vládnoucí dynastie Sardinského království, ale jejich manželství zůstalo bezdětné. V roce 1848, během revoluce, abdikoval v Olomouci a přestěhoval se na Pražský hrad, který si roku 1850 zvolil za své sídlo. Přes léto v letech 1849 a 1850 pobýval v Innsbrucku, ale nakonec si letní sídla vybral na zděděných statcích ve středních a severních Čechách – konkrétně v Ploskovicích, Horní Polici a Zákupech.

Ploskovický zámek tehdy potřebám císařské družiny nestačil, byl starý a zchátralý. Proto bylo nutné jej rozšířit a renovovat. Adaptaci vedl pražský stavitel Jan Bělský, asistovaný architektem Josefem Pokorným. Zámek byl zvýšen o jedno patro, přibyly nové pavilony a byly přestavěny arkádové galerie i gloriet, na jehož vrchol byly umístěny symboly císařského majestátu.

Malířské práce provedl Josef Navrátil se svým týmem, sochařské a štukatérské práce vykonali Václav Levý, Josef Effenberger a Josef Svoboda. Nábytkářské a čalounické práce měl na starosti dvorní dekoratér Josef Veselý, zatímco drapérie a tapety vybírala císařovna Marie Anna.

K zámku přiléhal park a hospodářský dvůr, který byl v této době rozsáhle přestavěn pod vedením stavitele Graupeho. Vznikly zde ovocné sady, chmelnice, pole s cukrovkou, pšenicí a ječmenem, a také ovčín, vinopalna, pivovar, sušárna chmele, pila a luční mlýn. Dvorní zahradník Franz Fritch se staral o zahrady.

Císař Ferdinand V. trávil na Ploskovicích každý rok 6–8 týdnů, věnoval se botanice a ovlivňoval chod zámecké zahrady. Zámek byl vhodný pro pobyty na jaře a na podzim, kdy se menší pokoje daly snadno vytopit. Málokdy přijímal návštěvy na delší dobu.

Poslední návštěvu na Ploskovicích uskutečnil v roce 1872. Po jeho smrti přešly Ploskovice do majetku císaře Františka Josefa I. a v letech 1906–1913 zde pobývala jeho vnučka Alžběta Windischgrätzová. Posledním majitelem byl Karel Habsburský.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Hrady a zámky otvírají své brány

Většina památek otevřela s příchodem dubna své brány návštěvníkům. Na památkách ve správě Národního památkového ústavu letos startuje rok věnovaný rodu Habsburků. Představí ho 14. ročník úspěšného projektu Po stopách šlechtických rodů. Na části památek se po dvou letech zvyšuje vstupné, zůstává však zachovaný systém slev nastavený v minulých letech. Návštěvníci se také letos mohou těšit na nově zpřístupněné prostory a prohlídkové trasy.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu