ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Známe výsledky ,,Soutěže o nejlepší projekt“. Studenti středních průmyslových škol stavebních se brzy dočkají i vyhlášení dalšího již 16. ročníku!

Známe výsledky ,,Soutěže o nejlepší projekt“. Studenti středních průmyslových škol stavebních se brzy dočkají i vyhlášení dalšího již 16. ročníku!

Známe výsledky ,,Soutěže o nejlepší projekt“. Studenti středních průmyslových škol stavebních se brzy dočkají i vyhlášení dalšího již 16. ročníku!
12. 9. 2024 / Autor: Wienerberger, Loxia | Foto: Vybrané oceněné práce letošního ročníku soutěže

Studenti 3. a 4. ročníků středních průmyslových škol stavebních z celé ČR měli i letos možnost zúčastnit se ,,Soutěže o nejlepší projekt“ pořádané společností Wienerberger, která je producentem vysoce kvalitních cihelných systémů Porotherm a soutěž pořádá již popatnácté. Hlavním cílem projektu bylo opět zejména podpořit mladou nastupující generaci. Již třetím rokem je partnerem soutěže také architektonické studio LOXIA. Porotci se v polovině letních prázdnin sešli na akademické půdě ČVUT, aby vybrali nejlepší práce studentů, kteří se do projektu přihlásili. Níže najdete výsledky soutěže a ukázky projektů!

Mezi třeťáky (kategorie Projekt rodinného domu) zvítězil Vojtěch Plšek ze SPŠ Zlín, druhé místo obsadil Adam Pravda ze SPŠS Ostrava a na třetím místě skončil Tobiáš Kříž ze SPŠS Havlíčkův Brod. Speciální ocenění Tondach si odnáší Anna-Marie Vyoralová ze SPŠ Zlín a speciální ocenění společnosti LOXIA Lukáš Matúšů také ze SPŠ Zlín. Vítězem mezi čtvrťáky (kategorie Projekt občanské a bytové stavby) se stal Jan Businský ze SOŠ a SOU Písek, druhé místo patří Barboře Holečkové z VOŠ a SPŠ Volyně a na 3. místě skončil Josef Mozgva ze SPŠ Zlín. Speciální ocenění Tondach si vysloužila práce Jana Kindla ze SPŠS Hradec Králové a speciální ocenění společnosti LOXIA získal projekt Pavlíny Jajcajové ze SPŠS Ostrava. Speciální ocenění za inovativní přístup se porota letos rozhodla udělit Adamu Seltsamovi ze SPŠS České Budějovice.

„Studenti porotu opět nezklamali a předvedli svou šikovnost a mnohdy vysokou odbornou zdatnost, což je velkou nadějí do budoucna. Vyhlídky našeho krásného oboru jsou tak, alespoň z mého pohledu, příznivé a na nástup této generace do praxe se již dnes můžeme těšit,“ hodnotí letošní ročník zakladatel soutěže a zároveň člen odborné poroty za Wienerberger Ing. Ivo Petrášek. „Samozřejmě, že projekty nejsou dokonalé a mají své drobné nedokonalosti. S ohledem na věk studentů a jejich praktické zkušenosti ale mají mnohdy velmi vysokou úroveň a některé bych se po drobných úpravách nebál rovnou realizovat. Což je opravdu mimořádné,“ dodal.

Celkem se do letošního ročníku přihlásilo 168 studentů: 89 třeťáků v kategorii Projekt rodinného domu (s použitím cihelného zdiva Porotherm) a 79 čtvrťáků v kategorii Projekt občanské a bytové stavby (s použitím cihelného zdiva Porotherm), z 22 škol z celé republiky. Účastníci obou kategorií se opět mohli ucházet rovněž o speciální ocenění pro nejlepší projekt s použitím střešních výrobků značky Tondach. Této možnosti využilo 45 studentů, převážně pak ze třetích ročníků. Do 2. celostátního finálového kola postoupilo, a odborná porota tak hodnotila 88 projektů (45 z kategorie Projekt rodinného domu a 43 z kategorie Projekt občanské a bytové stavby), 19 projektů bylo hodnoceno v rámci speciálního ocenění Tondach. Porota se skládala ze zástupců společnosti Wienerberger, včetně odborníků značky Tondach, společnosti LOXIA, mediálních partnerů a také osobnosti z Katedry konstrukcí pozemních staveb ČVUT Praha.

Projektování a architektura jsou kromě znalostí nabitých ve škole také trochu o talentu, a hlavně o citu. V letošním ročníku soutěže nám studenti ukázali, že jim ani jedno nechybí, což mě velmi těší. Projekty byly nejenom zdařilé z hlediska proveditelnosti, ale zároveň vizuálně atraktivní a většinou velmi zajímavé. Proto jsme opravdu rádi, že můžeme být součástí této soutěže, a podporovat tak rozvoj nové generace. Toho se naše architektonické studio snaží dosáhnout i dalšími způsoby, jedním z nich je Škola projektování – unikátní výukový program, který zdarma nabízí workshopy, přednášky a další zajímavé příležitosti pro žáky základních a studenty středních škol,“ vyjádřila své přesvědčení Ing. arch. Jana Mastíková, hlavní architektka a partnerka studia LOXIA.

Výherci obdrží za 1. místo 20.000 Kč, za 2. místo 10.000 Kč, za 3. místo 5.000 Kč a za vybrané projekty v rámci ocenění Tondach 5.000 Kč. Finanční odměnu 5.000 Kč získá také autor projektu mimořádně oceněného za inovativní přístup. Autoři vítězných projektů v rámci „speciálního ocenění společnosti LOXIA“ se mohou těšit na atraktivní cenu v podobě designového a vysoce výkonného tabletu, který využívají profesionální projektanti a architekti. Architektonické studio zároveň nabídne oceněným studentům stáž ve své pražské kanceláři. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání ocenění studentům proběhne v září.

Studenti, kteří by se soutěže také chtěli zúčastnit, mohou využít šance a přihlásit se do dalšího ročníku, který bude brzy vyhlášen.

Pravidla soutěže a veškeré potřebné informace jsou k dispozici ZDE.

Mohlo by vás zajímat

Stavba

Designová a bezúdržbová fasáda z cihel

Lícové cihly a obkladové pásky. Co je to vlastně za materiál, kde se používá, kam se hodí a jaké má vlastnosti jsme si s odborníky ze společnosti Wienerberger řekli již v minulé reportáži zde. Nyní si povíme blíže, jaký je mezi lícovými cihlami a obkladovými pásky rozdíl, jak je správně vybírat a jestli je nutné výběr zohlednit již v projektu domu při stavbě, nebo je možné materiál použít i například při rekonstrukci. Mimo jiné si také povíme, kolik vás tato designová a bezúdržbová varianta fasády bude stát.

Mohlo by vás zajímat

Exteriér

Nemáte rádi klasické betonové dlažby? Variantou je dlažba cihlová!

Vybetonová příjezdová cesta, panely, zámková dlažba - to je několik variant betonových dlažeb, které jsou často v nudné šedi. Pokud se poohlídnete po designové a kvalitní betonové dlažbě, zjistíte, že se cenově rovná dlažbě cihlové. Ta má ale přitom v mnohých ohledech lepší vlastnosti a také životnost. Jaké jsou tedy v materiálech rozdíly a důvody, proč zvolit právě dlažbu cihlovou? Na to jsme se za vás zeptali v našem studiu TVbydleni.cz zástupce společnosti Wienerberger.

Mohlo by vás zajímat

Stavba

Inspirujte se v centru pro lícové cihly a obkladové pásky

Vybrali jste si už někdy něco z katalogu, co nakonec vypadalo jinak? Stejně tak se tomu může stát u fasády domu. Věděli jste například, že v případě lícových cihel a obkladových pásků tvoří spárovací hmota zhruba 14% plochy, a může tak naprosto změnit výsledný pohled na dům, i když jste si vybrali přesně tu barvu cihliček, kterou jste původně chtěli? Výsledek může ovlivnit například ale i obyčejné sluneční světlo, což v katalogu nezjistíte. Obzvlášť u fasády domu je tedy důležité se před vybranou fasádu reálně postavit, podívat se na ni a zblízka si ji prohlédnout. Pokud si vyberete prémiovou fasádu z lícových cihel nebo obkladových pásků, můžete navštívit sídlo společnosti Wienerberger v Dolních Jirčanech, kde najdete vše, co v jejich katalogu.

Mohlo by vás zajímat

Stavba

Prémiový obklad vašeho domu a interiérů - lícové cihly a obkladové pásky

Téma lícových cihel a obkladových pásků. Cihličkové domy jsou trend, který dorazil do ČR už zhruba před 30 lety. Je to materiál, který bezesporu ozvláštní a odliší váš dům v exteriéru, ale také i v interiéru. Co je to vlastně za materiál, kde se používá, kam se hodí a jaké má vlastnosti? V jedné z našich reportáží s odborníky ze společnosti Wienerberger si o tomto materiálu povíme vše podstatné a shrneme vlastnosti i důvody, proč si klienti tuto variantu volí.

Doporučené pořady

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu